Predsednik Nikolić sa srpskom omladinom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je srpsku omladinu iz Hrvatske koji borave u trodnevnoj poseti Srbiji. Samo održavanjem dobrih odnosa sa Hrvatskom mogu da se reše problemi sa kojima se suočavju Srbi u Hrvatskoj poručio je predsednik Nikolić.

TOMISLAV NIKOLIC
izvor: tanjug.rs

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je mladim Srbima iz Hrvatske da njihova poseta deluje „opominjuće“ na institucije i predstavnike vlasti u Srbiji, koji treba da im obezbede miran i normalan život.

„Država će da učini mnogo više nego što je do sada ulagala u vaš potpuni razvoj, na svim poljima. Država će sa Hrvatskom neprekidno da održava dobre odnose, uverena da samo tako mogu da se reše svi problemi i videli smo da mi više nismo oni na čije izjave treba da se reaguje, uglavnom je Hrvatska ta na čije izjave reaguje i EU“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, mladi u Hrvatskoj se suočavaju sa mnogim problemima i kao primer je naveo da deca menjaju ime, ali i da ne mogu da pročitaju ćiriličko pismo, osim u knjigama.

„Nekad se učini kako smo blagi i da ne smemo da odgovorimio, ali najlakše je na provokaciju odgovoriti provokacijom, time vama ne donosimo mnogo dobro“, ocenio je on.

On je ocenio da je Hrvatska uz velike nedostatke na odnosu prema, pre svega proteranim Srbima, njihovoj imovini, njihovim pravima ušla u EU i naveo da Srbija nije pravila probleme kod drugih država insistiranjem na tome da se najpre reše svi problemi Srba a koje je moguće rešiti.

„Ali sada je već vreme i otvoreno ćemo o tome da razgovaramo sa Hrvatskom o apsolutnom poštovanju svih sporazuma koje smo postigli i svih obaveza koje Hrvatska ima kao država prema Srbima“, dodao je Nikolić.

„Mi smo tu prilično oslonjeni na međunarodnu zajednicu, jer ako bi mi i Hrvati rešavali taj problem, nikada ga ne bi rešili“, rekao je on.

Predstavnik Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj Mirko Sužnjević  je rekao da se mladi Srbi iz Hrvatske osećaju dobrodošlo i kao kod svoje kuće.

„Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj je volonterska inicijativa u okviru Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske“, kazao je Sužnjević i dodao da su u okviru ovog putovanja okupili mlade Srbe iz cele Hrvatske.

„Izuzetno smo počastvovani što smo dobili priliku da razgovaramo sa Vama i da Vam predstavimo neke od problema sa kojima se suočava srpska zajednica u Hrvatskoj, pogovoto njeni mladi, i da Vam predstavimo neke naše težnje i nastojanja kako da te probleme i rešimo“, rekao je Sužnjević.

RADOSLAV PAVLOVIC, TOMISLAV NIKOLIC, JASMINA MITROVIC MARIC, MIRKO SUZNJEVIC
izvor: tanjug.rs

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, Ambasada Republike Srbije u Zagrebu i Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj, u periodu od 5. do 8. aprila 2015. godine, organizovale su putovanje srpske omladine iz Hrvatske u Beograd i Novi Sad.

Grupa mladih pripadnika srpske zajednice koje je okupila Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj broji 43 osobe, starosti od 19 do 35 godina, i dolaze iz različitih krajeva Hrvatske: Slavonije, Korduna, Banije, Like, Dalmacije, Istre, iz Zagreba. Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj u organizaciji ove posete sarađivala je sa Srpskim narodnim vijećem, Srpskim demokratskim forumom, Srpskim kulturnim društvom „Prosvjeta“ i Srpskim privrednim društvom „Privrednik“.

Prvog dana mladi iz Hrvatske posetili su Dvorski kompleks i imali turistički obilazak Beograda.

Drugog dana posete osim Predsedništva Srbije srpska omladina iz Hrvatske posetila je Dom Narodne skupštine republike Srbije, Patrijaršiju Srpske pravoslavne crkve i Muzej SPC-a, Narodnu biblioteku i Sportsko društvo „Crvena zvezda“.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …