Srpska omladina iz Hrvatske u poseti Srbiji

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, Ambasada Republike Srbije u Zagrebu i Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj, u periodu od 5. do 8. aprila 2015. godine, organizuju putovanje srpske omladine iz Hrvatske u Beograd i Novi Sad.

patrijarsija 1
Omladinska mreža Srba iz Hravtske u poseti Muzeju SPC-a

Grupa mladih pripadnika srpske zajednice koje je okupila Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj broji 43 osobe, starosti od 19 do 35 godina, i dolaze iz različitih krajeva Hrvatske: Slavonije, Korduna, Banije, Like, Dalmacije, Istre, iz Zagreb. Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj u organizaciji ove posete sarađivala je sa Srpskim narodnim vijećem, Srpskim demokratskim forumom, Srpskim kulturnim društvom „Prosvjeta“ i Srpskim privrednim društvom „Privrednik“.

„Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj je volonterska inicijativa unutar Srpskog narodnog vijeća“, rekao je Tanjugu Mirko Sužnjević, predstavnik Omladinske mreže i dodao da je putovanje zamišljeno da se mladi Srbi iz Hrvatske međusobno upoznaju, ali i povežu sa institucijama matične države.

Мирко Сужњевић, Омладинска мрежа Срба из Хрватске, извор: Новинска агенцијаТанјуг
Mirko Sužnjević, Omladinska mreža Srba iz Hrvatske, izvor: Tanjug

Prvog dana putovanja srpska omladina ih Hrvatske posetila je Dvorski kompleks gde su se upoznali sa princom Aleksandrom i princezom Katarinom Karađorđević koji su poručili da su vrata njihove rezidencije uvek otvorena. Nakon posete Dvorskom kompleksu usledio je turistički obilazak Grada Beograda uz podršku Turističke organizacije Beograda.

Srpska omladina iz Hrvatske posetila je Patrijaršiju Srpske pravoslavne crkve, Muzej SPC-a i Sabornu crkvu sv. Arhangela Mihaila u Beogradu.

Planom putovanja predviđeno je da predstavnici srpske omladine iz Hrvatske posete predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića i Narodnu skupštinu Srbije.

Mladi Srbi iz Hrvatske biće gosti ambasade R Hrvatske u Beogradu, posetiće Etnografski muzej, Muzej Nikole Tesle, Narodno pozorište i Narodnu biblioteku Srbije. Planirana je i poseta SD “Crvena Zvezda”, odnosno stadionu “Marakana”.

U sredu 8. aprila, u Novom Sadu, predviđena je poseta Matici srpskoj, rodnoj kući bana Josipa Jelačića, kao i poseta manastiru Kovilj.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …