Srpska revolucija i stvaranje moderne države Srbije (1804 -1878)

bec_kud_zlatna_rec_i_srpska_kruna_2016Srpsko slovenačko kulturno humanitarno društvo „Sretenje“ iz Slovenskih Konjica, Kulturno društvo „Zlatna reč“ i „Srpska Kruna“ iz Lasea – Austrija, uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova Srbije – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i SKUD-a „Karađorđe“  organizovali su 1. decembra, ove 2016. godine, izložbu fotografija na temu „Srpska revolucija i stvaranje moderne države Srbije (1804-1878)“.

Izložbu – rad Društva konzervatora Srbije – sekcije fotografa, čine fotografije i kratki tekstovi koji na jasan i vizuelno upečatljiv način prikazuju memorijalna mesta Prvog i Drugog srpskog ustanka, događaje iz vremena srpske revolucije, kao i podsećanje na prve državne institucije i najistaknutije ličnosti koje su vodile ka stvaranju i osamostaljivanju moderne srpske države.

U programu je učestvovala folklorna grupa mladih srpskih naraštaja iz Beča koji su spletom igara iz Šumadije oduševili prisutne. Veče do savršenstva su doveli svojom rodoljubivom poezijom pesnici Vladimir Gavrilov, Dragan Perišić, Slavica Klein i Radovan Milić.

Ovom velikom kulturnom događaju – međunarodnom projektu koji je priređen kao doprinos očuvanju i zaštiti nepokretnog kulturnog nasleđa u cilju negovanja sećanja na period kada se stvarala moderna država Srbija prisustvovali su: Tanja Santrač – prvi savetnik ambasade R Srbije u Beču, prof. dr. Volfgang Rorbah – akademik, članovi crkvene opštine i mnogobrojni srpski građani iz Beča.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …