Srpski đaci iz Francuske, Italije i Slovenije na Svesrpskom dečjem saboru

Dopunske škole na srpskom jeziku u Francuskoj, Italiji i Sloveniji predstaviće se kroz tri video zapisa na Festivalu  Svesrpski dečji sabor koji se održava u maju i okuplja decu iz dijaspore, regiona i Srbije s namerom da očuva srpsko kulturno nasleđe i tradiciju kroz igru, pesmu, recitaciju i sl.  Ove godine, zbog pandemije, neće biti okupljanje u Beogradu, već preko onlajn platformi.

Sadržaji kratkih filmova iz rasejanja nose poruke o trajnim vezama s maticom i  drugim zemljama gde se govori srpski, o očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma, ideje sabornosti i negovanja istorijskog i kulturnog nasleđa. Kazivanjem tekstova i muzičkim interpretacijama, stvaralačkim likovnim i kaligrafskim izražavanjem, učenici su pokazali, kroz znanje i talente, privrženost prema kulturno-istorijskoj baštini.

Dopunsku nastavu u Italiji predstavljaju đaci iz Trsta, Francusku đaci iz Pariskog regiona (Pariz, Bondi, Obervilije, Pjerfit, Epon), a dopunsku nastavu u Sloveniji učenici iz Kopra, Maribora, Ljubljane, Slovenj Gradeca, Postojne i Kranja. Učestvovalo je 45 učenika mlađeg, srednjeg i starijeg uzrasta iz tri zemlje, a pripremalo ih je 13 nastavnika. Planirani sadržaji realizovani su uz pomoć đačkih porodica.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra u Beogradu i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu povodom Dana slovenske pismenosti, 24. maja.

 

Check Also

Konkurs za dodelu krupne stoke povratnicima u BiH

Centar za podršku povratnicima u Unsko-sanski kanton BiH, koji je dobio sredstva od Uprave za …