Srpski dokumentarni filmovi u Slovačkoj

Trnava, najstariji slobodni kraljevski grad u Slovačkoj, kojeg još zovu „Mali Rim“, je 27. septembra bio domaćin 2. festivala srpskog dokumentarnog filma, na kojem je prikazan izbor ostvarenja sa karlovačke manifestacije „Bdenje duše“.

[blockquote_right] Poseta srpskom groblju

Filmskom festivalu srpskog dokumentarnog filma je predhodila poseta groblju srpskih junaka i mučenika koji se nalazi sedamdesetak kilometara od Trnave ka jugu, u gradiću Veliki Medar. Na ovom mestu je sahranjeno preko 5500 hiljada Srba stradalih u I svetskom ratu. [/blockquote_right]

Prikazani su filmovi „Deca besmrtnosti“ (Miloš Popović i Dušan Stokanović), „Pozno leto“ (Vesko Butrić), „Put Ljubavi“ (Branko Stanković), „Dnevnik ratnog hirurga“ (Siniša Grabež). Projekcije su se održale u Maloj sinagogi uz prisustvo nekoliko desetina posetilaca.

Festivalu su prisustvovali: Rastko Janković, pomoćnik direktora Kancelarije za dijasporu vlade RS, Krstimir Pantić, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Stane Ribič, predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj, Dragiša Vlašković, član odbora SO Kosovska Mitrovica, Miloš Šoškić, predstavnik ambasade republike Srbije u Slovačkoj, Lucia Vajnbergerova, direktorka kabineta gradonačelnika Ružinov-Bratislava, Milorad Samardžija, predstavnik udruženje Prosvijeta iz Austrije, pop Miroslav Krutski, duhovnik pravoslavne crkvene opštine u Trnavi.

Projekcija fimova je održana pod pokroviteljstvom ambasade Republike Srbije u Slovačkoj republici i grada Trnave.

Direktor festivala Srđan Ilić rekao je da su, pored Trnave, srpski filmovi prikazani i u Bratislavi i Košicama.

„Projekcije će biti još u Prievidzi u Slovačkoj, ali i u Češkoj, u Pragu. Ako ovako nastavimo, nadamo se da će ova manifestacija postati tradicionalna“, rekao je Ilić.

Check Also

Upitnik za srpske škole

Molimo vas da popunite UPITNIK za istraživanje srpskog jezika. Kancelarija za saradnju s dijasporom i …