Srpski festival u Sidneju

Srpski festival u Sidneju, vikend ispunjen zabavom, muzikom i trpezom bogatom srpskim specijalitetima, u luci Darling, posetilo je više desetina hiljada ljudi, 9. i 10. februara. Festival je organizovala Srpska pravoslavna crkva i Srpske pravoslavne omladinske organizacije (SOJA).

Na dvadesetak štandova Srbi u Australiji predstavili su svoje stvaralaštvo – slike, ikone, umetničke predmete, suvenire i turističke informacije o Srbiji. Prisutni su mogli da probaju srpske kulinarske specijalitete – pljeskavice, ćevape, burek, pite, krofne, palačinke, ali i pivo, vino, rakiju, mineralnu vodu.

Više stotina učesnika – srpskih folklornih grupa iz Sidneja i drugih gradova nastupilo je na dve pozornice. Događaj je obeležen i vatrometom.

Dominelo: Poznajem entuzijazam i ponos Srba

Na svečanom otvaranju manifestacije, na pozornici su se našli predstavnici organizatora – Omladina srpske pravoslavne crkve Mitropolije australijsko-novozelandske, poglavar SPC u Australiji vladika Irinej, predstavnici Vlade Srbije – Aleksandar Vlajković, zamenik direktora Kancelarije za dijasporu, ambasador Neda Maletić i generalni konzul Branko Radošević. Takođe, bili su tu i brojni predstavnici grada Sidneja i visoki zvaničnici australijske države – članovi parlamenta, državni tužilac Greg Smit, sekretar ministarstva pravosuđa Dejvid Klark, ministar za državljanstvo i etničke zajednice australijske države Novi Južni Vels Viktor Dominelo.

Unaprediti privredne veze Srbije i Australije

U vreme Srpskog festivala, Aleksandar Vlajković, zamenik direktora Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu razgovarao je sa australijskim ministrom za državljanstvo i etničke zajednice Novog Južnog Velsa Viktorom Dominelom. Dominelo je istako da pripadnici srpskog naroda u Australiji daju značajan doprinos u razvoju australijskog društva i da su lojalni građani zemlje u kojoj žive. Vlajković je preneo molbu da im australijska država pomogne u redovnim školama da uče maternji, kao drugi jezik, kako bi lakše očuvali nacionalni identitet, kako bi svoju kulturu i tradiciju utkali u multietičnost Australije. Zvaničnici dve države ocenili su da su politički odnosi Srbije i Australije dobri i da tu saradnju treba unaprediti razvojem privrednih veza. Vlajković je pozvao Dominela da poseti Srbiju.

Skup je počeo intoniranjem himni Australije i Srbije, koje je otpevala Tamara Tamburić.

Prisutnima se najpre obratio ministar Viktor Dominelo pozdravljajući skup u ime Vlade i premijera Beri o Ferala. Pohvalio je inicijativu organizatora da svojim sugrađanima predstavi srpsku nacionalnu baštinu i istakao da se nacionalno nasleđe može najbolje predstaviti na ovakvim manifestacijama.

Dominelo je, naglašavajući da poznaje srpski narod, njegov entuzijazam i osećaj ponosa, izneo uverenje da će se ova manifestacija, koja predstavlja seme srpskog stvaralaštva, proširiti i u druge delove velikog Sidneja i druge gradove Australije.

Aleksandar Vlajković, zamenik direktora Kancelarije za saradnju s dijasporom, izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje manifestaciji koja Srbe predstavlja na najlepši način. On je rekao da su predstavnici srpske zajednice pravi ambasadori svoje zemlje i da to ovakvim manifestacijama potvrđuju.

Ukazao je na dobre političke odnose Srbije i Australije, ali i na skromnu privrednu povezanost i dodao da unapređivanju ekonomske saradnje mogu da doprinesu srpski biznismeni iz ove države.

Obraćajući se australijskim Srbima, Vlajković je istakao da je poznavanje maternjeg jezika preduslov za očuvanje nacionalnog identiteta i najavio da će Kancelarija za dijasporu obezbediti da se učenjem na daljinu, posredstvom interneta, uči jezik i steknu elementarna znanja o kulturi, istoriji, veri i tradiciji.

Ambasador Srbije Neda Maletić je rekla da predstavljanjem svoje kulturne baštine gradimo međunacionalne mostove i da je sigurna da će žitelji Sidneja i turisti imati priliku da upoznaju druželjubivost, gostoprimstvo i prijateljstvo srpskog naroda.

Vladika Mitropolije australijsko-novozelandske Irinej pozvao je goste da uživaju tokom festivalskih dana u srpskom gostoprimstvu i prijateljstvu i očitao molitvu u kojoj je podsetio na teške događaje u matici.

„Naša Srbija imala je mnogo teških godina. Krv se i danas proliva na Kosmetu, i danas nam ruše manastire i spomenike srpske istorije i pokušavaju da nam Kosmet otrgnu od matice. Iz takvih naših srca, koja teško podnose teške događaje iz zavičaja, mi nudimo molitvu za mir, moleći Boga za miran život svakog čoveka na svetu“, poručio je vladika.

Check Also

Gujon: Zadovoljstvo je bilo ugostiti naše sunarodnike iz S. Makedonije

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ugostio je danas …