Srpski festival u Sidneju

Izvor: Svet plus

U Tumbalong parku u čuvenoj luci Darling Harbour u Sidneju, 9. i 10. februara ove godine, održaće se Srpski festival. Organizator Festivala je Srpska pravoslavna crkva i Srpske pravoslavne omladinske organizacije (SOYA).

Svi koji dođu imaće izuzetnu priliku da se upoznaju sa kulturom i tradicijom, Srbije, kao i da uživaju dva dana u mnogim izvedbama, muzici, ukusnoj hrani, takmičenju i mnogo još toga…

Organizatori se nadaju da će ova tradicija u budućnosti biti proširena i na ostale veće gradove Australije, pre svega u Melburn, Brizbejn, Pert, Adelaid i Kanberu. Na tradicionalnoj srpskoj trpezi koja će biti ponuđena posetiocima naći će se jela poput ćevapčića, pljeskavice, bureka, raznih pita, krofni, palačinki… Biće ponuđeno i srpsko pivo, razna vina, mineralna voda i naravno nezaobilazna nadaleko čuvena srpska rakija šljivovica”.

U umetničkom delu Festivala Srbi će se predstaviti nastupom folklornih grupa. Prisutni će moći da uživo vide i čuju tradicionalne instrumente bez kojih se srpsko kolo ne može zamisliti a to su truba, frula, tamburica i harmonika.

Srpski festival će ovom prilikom imati i izuzetnog gosta, Vladu Divca, legendarnog košarkaša Partizana, reprezentacije i NBA lige i predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, koji će prikupljati sredstva za humanitarni fond “Ana i Vlado Divac” koji pomaže ugroženoj deci. Biće to zaista retka prilika da se oni koji žele druže sa takvom legendom i slikaju za uspomenu.

Na Festivalu je obezbeđena i bogata nagradna igra koju nude TV Plus i Platinum Fajt & Fitnes Centar. Ovakva manifestacija se ne bi mogla zamisliti bez sponzora koji su podeljeni u kategorije – platinasti: TV Plus, RTS; zlatni: Klub Parada i, srebrni: Beo Grup i Gajić Lojers.

Nesumnjivo je da je ovo izvanredan potez srpske crkve i srpske omladine, a srpskoj zajednici šansa da se na najbolji mogući način predstavi Australiji.

Zainteresovani, ukoliko žele više informacija mogu posetiti zvanični sajt Festivala www.serbianfestival.com.au gde, ako imaju pitanja mogu popuniti Kontakt rubriku.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …