Srpski filmski festival u Čikagu

Srpski filmski festival održan je od 6. do 8. decembra 2013. godine u Čikagu. Odbor Srpskog filmskog festivala, pod pokroviteljstvom Vlade Srbije – Kancelarije Vlade za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, u saradnji sa listom „Srpsko ogledalo“, Generalnim konzulatom Republike Srbije i Srpsko-američkim muzejom „Sveti Sava“, a na inicijativu direktorke festivala Slavice Petrović, odlučio je da srpska zajednica u Čikagu postane domaćin ove kulturne manifestacije, koja će se održavati svake godine.

dij-festival

Tokom tri dana trajanja festivala u bioskopu „Muviko teatar“ u Rozmontu, koji je svojim ambijentom dao poseban glamur događaju, prikazana su pažljivo birana nova filmska ostvarenja srpske kinematografije, uz brojne eminentne goste iz Srbije. U zvaničnom delu programa prikazani su filmovi: “Krugovi” Srđana Golubovića, “Falsifikator” Gorana Markovića, “Kad svane dan” Gorana Paskaljevića, “Mamaroš“ Momčila Mome Mrdakovića i “Država” i “Put ružama posut” Olivere Šaranović. Posetioci su imali priliku da vide i nekoliko dokumentarnih filmova. Svi su titlovani i prevedeni na engleski jezik, tako da su i posetioci sa engleskog govornog područja mogli da uživaju u njima.

Nakon projekcija fimova, upriličene su sesije „Pitanja i odgovori“, u okviru koje su protagonisti filmova, glavni, glumci, reditelji, producenti razgovarali sa publikom. Glumica Vesna Stojanović je za ovu priliku stigla iz Londona i Tihomir Stanić iz Beograda, glavni glumac filma Falsifikator.

Check Also

Gujon iz Čikaga: Srpska je temelj i utočište svim Srbima zapadno od Drine koji su u njoj našli spokoj i slobodu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu prisustvovao je  sinoć u Čikagu …