Srpski fudbal u SAD

U Milvokiju, država Vinskonsin, u Sjedinjenim Američkim Državama održan je Godišnji srpski severno-američki fudbalski turnir. Pod nazivom 22. Srbijada ovo takmičenje se smatra najvećim sportskim događajem u srpskoj zajednici u Severnoj Americi. Pobednik turnira je klub „Karađorđe“, iz Klivlenda, u državi Ohajo.

srbijada grupna
izvor: www.facebook.com/srbijadafudbal

Klubovi sa teritorije celokupnog severno američkog kontinenta okupili su se na tradicionalnom fudbalskom turniru, ove godine u Milvokiju, u državi Vinskonsin na Srbijadi 2014 koja je trajala od 29. do 31. avgusta. Tim iz Milvokija „Ujedinjeni Srbi“ ugostio je 50 timova iz SAD i Kanade, a svečano otvaranje je održano ispred prvoslavnog hrama Svetog Save u Milvokiju.

Takmičenje je održano 22. put, a ove godine organizovana je i Mini Srbijada, na kojoj su devetogodišnjaci pokazali da će jednog dana biti dostojni naslednici odraslim takmičarima, izveštava za Javni servis Srbije dopisnik iz Čikaga Aleksandar Žigić. Deo finalne utakmice odigran je pod reflektorima, nakon izvođenja penala. Pobednik je klub „Karađorđe“ iz Klivlenda, Ohajo koji je ovu titulu uzeo već nekoliko puta.

Događaju je prisustvovao i Dejan Radulović, predstavnik Konzulata Republike Srbije u Čikagu koji je čestitao pobednicima i organizatorima 22. Srbijade u Milvokiju.

deca srbiijada

Inače, ovaj fudbalski turnir se organizuje svake godine na drugom mestu, a domaćin je po jedan srspki klub. Prva Srbijada je održana 1993. godine u Vindzoru, a domaćin je bio fudbalski klub Vinzor Serbs. Prošle godine turnir je održan u Akronu, Ohajo. Turniri se održavaju na otvorenom, a ove godine je učestvovalo oko 50 timova. Turnir je sličan onom koji se tradicionalno održava u Australiji pod imenom Karađorđe kup. Među ciljevima ovog turnira stoji promocija fudbala, okupljanje srpskih zajednica i međusobno upoznavanje, promovisanje srpskog imena širom Severne Amerike…

Srbijada 2015 biće održana u Vankuveru, a domaćin je klub Beli Orlovi, za 2016. godinu Srbijada se planira u Orlandu, domaćin će biti FK Pingvini.

Check Also

Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje Konkurs za …