Srpski mesec u Velikoj Britaniji

Izvor: RTS

Pijanističkim koncertom u Norviču u organizaciji Asocijacije Norvič – Novi Sad i svečanim služenjem i akademijom u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Londonu, u subotu, 26. januara, otpočeo je „Srpski mesec u Velikoj Britaniji – 2013.“.

Izvor: richard-seaman.com
[blockquote_right]Srednjevekovna Srbija na izložbi

Srbija je u vreme Nemanjića bila prosperitetna zemlja, jedna od najbogatijih u regionu, što se videlo kroz jedinstven razvoj kulture, umetnosti, fresko – slikarstva, ikono-slikarstva i arhitekture. Bilo je to vreme izgradnje mnogobrojnih manastira kao životnih zaveštanja kraljeva i kraljica toga doba. Najvažnija grana industrije bilo je rudarstvo kao glavni izvor bogatstva srpske monarhije (pre svega rudnici srebra i zlata u Novom Brdu, blizu Gnjilana na Kosovu i Metohiji).
Srbija je oduvek bila na raskršću Istoka i Zapada i put prolaska moćnih zavojevača i srednjevekovnih putnika. Jedan od glavnih zadataka vladara Srbije bilo je balansiranje između velikih sila nastalih posle slamanja Rimske imperije. To je postizano kroz ugovorene brakove, bogate poklone i pružanje vojne pomoći određenim stranama u sukobu.
Najimpresivniji deo kulturne baštine su freske i arhitektura tog doba koje su prevazišle vreme i prepreke i koje konstantno nastavljaju da budu ponos i čast srpskog identiteta i moćni pokretač civilizacije. Čak i danas inspirišu umetnike na nova stvaranja.
Godine 1837. Srbija i Britanija su uspostavile prvi diplomatski odnos a prvi konzul bio je pukovnik Džordž Lojd Hodžis. Dokumentacija iz 19. veka potvrđuje da su se Miloš Obrenović, tadašnji srpski kralj, i Dejvid Urkhart, Sekretar britanske ambasade u Konstantinopolju, susreli u Kragujevcu, tadašnjoj srpskoj prestonici. Glavna tema susreta bilo je postavljanje diplomatskih predstavnika obeju država, u cilju služenja daljim strateškim kratkoročnim ali i dugoročnim ciljevima. Prioritet je imalo umanjivanje uticaja ruskih diplomata na Srbiju.[/blockquote_right]

Program osmišljen pre pet godina kao „Srpska nedelja u Velikoj Britaniji“ prošle, 2012. godine, prerastao je u „Srpski mesec u Velikoj Britaniji“. Ova manifestacija udružila je mnoge srpske asocijacije u Londonu, među kojima i Srpski savet Velike Britanije, Srpski siti klub, Pro art, Londonsko srpsko društvo, Srpsku bibilioteku u Londonu, Londonsko sportsko društvo, kompaniju „Šofranac“ kao organizatora Svetosavskog bala, uz podršku Srpske pravoslavne crkve u Londonu i Norviču i Ambasade Srbije u Velikoj Britaniji.

U Donjem domu britanskog parlamenta biće otvorena izložba pod nazivom „Srpsko srednjevekovno kulturno nasleđe“. Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom gospodina Grega Hendsa, poslanika britanskog parlamenta za Čelzi i Fulam.

Izložba će se fokusirati na srpsko srednjevekovno kulturno nasleđe i međunarodnu državnu poziciju, kroz istorijsko i tradicionalno bogatstvo, sećajući se značajnih događaja, ličnosti i hrišćanskih vrednosti.
Izložba će predstaviti strukturu srpskog srednjevekovnog kraljevstva pod vođstvom dinastije Nemanjića, od ranog 12. veka do sredine 15. veka.

Do kraja „Srpskog meseca u Velikoj Britaniji“ iz programa izdvajamo izložbu „Srpska umetnost u Velikoj Britaniji“ u organizaciji Srpskog društva koja će biti otvorena 29. januara u zgradi opštine Čelzi.

Londonski Westbury Mayfair Hotel će 2. februara biti domaćin Svetosavskog bala. Ovo gala veče koje uvek značajno obeleži srpska tradicionalna hrana biće upotpunjeno služenjem i promocijom vina iz srpskih kraljevskih vinograda dinastije Karađorđević na Oplencu. Domaćin ovogodišnjeg bala biće diva srspkog glumišta, Milena Dravić.

U prostorijama srpske ambasade u Londonu, 5. februara će zvanično biti promovisana knjiga Jelene Ćurčić „Serbian Fairy Tales”. Ova knjiga je kolekcija Moneygram online 20 bajki koje je prikupio i objavio Vuk Stefanović Karadžić a na engleski prevela upravo Jelena Ćurčić. Knjiga sadrži informacije o poreklu bajki, samom Vuku Stefanoviću Karadžiću, srpskom folkloru, mitologiji i jeziku.

„Portret umetnika kao političkog disidenta“ ime je knjige Vlastimira Sudara koja će, u organizaciji Srpskog siti kluba, biti predstavljena 7. februara. Knjiga govori o reditelju svetskog glasa, Aleksandru Petroviću a nakon promocije knjige gosti će imati priliku da pogledaju film „Skupljači perja“.

Do kraja „Srpskog meseca u Velikoj Britaniji“ očekuju nas još i „Dečji dan“, potom fudbalski turnir i veče klasične muzike „Impresije o ljubavi“.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …