Home >>> Vesti >>> Dijaspora Srbije >>> Srpski mesec u Velikoj Britaniji

Srpski mesec u Velikoj Britaniji

Najveći festival srpske kulture, osmi po redu „Srpski mesec u Velikoj Britaniji„, počeće danas svečanim otvaranjem u Crkvi Svetog Pavla Glumca u Londonu, a program će obuhvatiti 26 različitih događaja. Manifestacija, koju organizuje 13 srpskih udruženja, održaće se od 15. januara do kraja februara u osam gradova širom Engleske i to u Londonu, Brajtonu, Redingu, Birmingemu, Oksfordu, Halifaksu, Forest Rou i Lemington banji.

serbian-month-310x232
Foto: Serbiancouncil

Program počinje koncertom naše proslavljene pijanistkinje Nade Kolundzije u organizaciji Srpskog Saveta Velike Britanije i Markson Pianos. Ona će izvesti program sačinjen od dela Lole Perin, srpskih kompozitora Dušana Bogdanovića i Miloša Raičkovića, kao i Filipa Glasa, Antona Batagova, Vilijama Dakvorta, Skota Pendera,i i Georgija Ivanoviča Gurdzijeva.

Koncerti Nade Kolundzije karakteristični su po tome što, osim na klaviru, izvodi kompozicije i na klaviru igrački, prepariranom klaviru ali i multimedijske projekte. Njena koncertna biografija uključuje brojne srpske i svetske premijere, a lično je bila inspiracija za nastanak značajnih savremenih dela domaćih i inostranih kompozitora.

Sledećeg dana u Brajtonu, naš mladi pijanista Stefan Ćirić će nastupiti sa Londonskom filharmonijom pod vođstvom dirigenta Adriana Prabave. Novosadska čelistkinja Irena Josifovska će nastupiti sa pijanistom Aleksandrom Đermanovićem 23. januara u Noricu, na tradicionalnom koncertu Društva Norfolk i Noric – Novi Sad.

Režiser Stevan Filipović će biti gost Srpskog siti kluba u Parlamentu Velike Britanije u okviru serijala „Na kafi sa…“. Pored gostovanja, u Parlamentu će biti prikazan njegov film „Pored mene“, koji će zatim biti prikazan u Kembridzu i Oksfordu.

U Londonu će biti održan Dečji fudbalski turnir u organizaciji Londonskog sportskog društva, dok će Dečji dan biti organizovan u Lama parku u Esdanskoj šumi. Deca Srpskaonice, škole srpskog jezika u Redingu će imati priliku da vide film „Peti Leptir“ Uroša Petrovića i Milorada Milinkovića, kao i neobično interaktivno prikazivanje bajki Branka Ćopića.

nada kolundžija
Foto: Politika

Svetosavske proslave će biti održane u pravoslavnim crkvama u Londonu i Halifaksu, a Dan državnosti će biti obeležen svečanom akademijom u Birmingemu u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi Svetog kneza Lazara.

Dan sećanja na Holokaust će biti obeležen u Crkvi Svetog Save u Londonu programom Spomen-Fondacije Jasenovac i Holokaust, kao i u našoj ambasadi izložbom Udruženja građana „Jadonovo 1941“ pod nazivom „Prebilovci“.

Srpski mesec je podržan od strane Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a među organizatorima su SPC, Ambasada Srbije, Srpski savet Velike Britanije i drugi.

Check Also

Milutin Milanković u Beču: Multimedijalno predavanje o srpskom naučniku

Izvor: dijaspora.tv U subotu, 1. februara 2020. godine, u hramu Vaskrsenja Hristovog rođenja u Beču …