Srpski naučnici u Americi

Izvor: RTS

Srpski naučnici Nenad Marković i Vojislav Stamenković rade u nacionalnoj laboratoriji Argon zapadno od Čikaga. Imaju vodeće uloge u timu koji bi za pet godina trebalo da napravi baterije pet puta efikasnije i jeftinije od postojećih.

Baš od ova dva srpska naučnika se očekuje da imaju presudnu ulogu u pravljenju prave revolucije u baterijama u narednih pet godina. Doktore Nenada Markovića i Vojislava Stamnekovića snimili smo u zgradi u kojoj rade, u srcu strogo čuvanog kompleksa nacionalne laboratorije Argon, zapadno od Čikaga.

Naime, Bela kuća je upravo dodelila 120 miliona dolara za projekat usavršavanja baterija u kojem će učestvovati pet američkih nacionalnih laboratorija, pet vrhunskih univerziteta i nekoliko privatnih firmi. Posao predvodi laboratorija Argon. Glavni naučnik na projektu je baš Nenad Marković a njegov glavni asistent je još jedan diplomac Beogradskog univerziteta Vojislav Stamenković.

Cilj projekta je da se za pet godina naprave baterije koje će biti pet puta jače i pet puta jeftinije, i da se usavrše mogućnosti za smeštaj električne energije.

„Ja se duboko nadam da ne moramo da ostvarimo faktor pet. Sekretar za energiju u Vašingtonu je izjavio da bi on bio vrlo srećan ako bi to bio i faktor tri. Za prvih pet godina ako mi uspemo da dođemo do dva i po do tri, onda bi sigurno dipartment za energiju uložio dodatnih sto dvadeset miliona“, kaže Nenad Marković.

Nenad Marković i Vojislav Stamneković dobili su nedavno nagradu za pionirsko istraživanje na pretvaranju hemijske energije u elektricitet.

„Sve počinje na atomskom i molekulskom nivou da bi se u krajnjoj instanci došlo do krajnjeg proizvoda a to je moderna, savremena baterija sa mnogo većim kapacitetom sa relativno niskom cenom. Ono što mi moramo da sagledamo u svakom trenutku jeste upravo taj kompleksan sistem gde se kreće od najelementarnijih znanja sa kojima raspolažemo i mogućnosti da manipulišemo sa materijala na atomskom i molekulskom nivou“, kaže Stamenković.

I Nenad Marković i Vojislav Stamneković imaju veliku želju da svojoj rodnoj Srbiji i Beogradskom univerzitetu vrate bar deo vrhunskog obrazovanja i znanja koje je u njih uloženo. Vole da sarađuju sa kolegama i drže predavanja u Beogradu, a kod njih u laboratoriju redovno dolaze postdoktoranti iz Srbije.

„I Voja i ja na neki način pokušavamo da u Argonu napravimo elektrohemiju koja ne postoji u Americi. Verujem ne samo nas dvojica i mnogi koji će da dođu i da se vrate u Srbiju, poneće nešto odavde i vratiće nazad Srbiji sve ono što je u stvari Srbija dala nama. I sigurno je jedno, i sigurno da to nije samo fraza-bez beogradske škole elekrtohemije, bez Beograda, niti bi Voja niti bi ja imamo to što smo danas dobili u Argonu de fakto od američke vlade“, rekao je Nenad Marković.

Check Also

Počele sa radom 4 nove dopunske škole srpskog jezika na Malti

U subotu i nedelju, 16. i 17. oktobra, održani su prvi časovi u okviru projekta …