Srpski privrednici u Mađarskoj osnivaju udruženje

Izvor: Srpske nedeljne novine

U prostorijama Ambasade Republike Srbije u Budimpešti, održana je konstitutivna sednica Inicajativnog odbora, čime su otpočele pripreme za osnivanje Udruženja srpskih privrednika u Mađarskoj (USPM). Sednici su prisustvovali članovi inicijativnog odbora Miodrag Rađenović, Biljana Milošević, Roksandra Rabinovič, Irena Baranji i Slobodan Matović, kao i Oto Kišmarton, ministar savetnik u Ambasadi Srbije.

ambasada u madj.

Gospodin Krišman je prisutnima skrenuo pažnju na razloge za pokretanje ove inicijative i postupak koji treba sprovesti radi osnivanja Udruženja srpskih privrednika u Mađarskoj. Naglasio je da će u osnivanju i radu USPM-a privrednici imati punu podršku Privredne komore Srbije i ambasade u Budimpešti. Prema njegovim rečima, potrebno je okupljanje i umrežavanje srpskih poslovnih ljudi i prijatelja Srbije koji žive i rade u Mađarskoj, povezivanje sa privrednim komorama u dvema zemljama i Republici Srpskoj, utvrđivanje i sprovođenje konkretnih oblika poslovne saradnje firmi i preduzetnika iz matice i dijaspore. Kao važne zadatke istakao je i pripremu programa ekonomske saradnje preduzeća iz dijaspore i matice i praćenje njihove realizacije, organizovanje poslovnih susreta i promocija i razmenu ekonomskih informacija između preduzeća u Srbiji, regionu i dijaspori.

Nakon razgovora na ove teme, na sastanku su izabrani predsednik i članovi Inicijativnog odbora za osnivanje Udruženja srpskih privrednika u Mađarskoj. Za predsednika je izabrana Irena Baranji, direktor firme „Imaba“ KFT iz Budimpešte.

Članovi Inicijativnog odbora su dogovorili da se najpre uputi pozivno pismo jednom broju privrednika iz svih regiona Mađarske, kako bi se početkom naredne godine proverilo da li ova inicijativa ima podršku dovoljnog broja potncijalno zainteresovanih, za nastavak aktivnosti. Ukoliko se pokaže da intresovanje i podrška postoje, pristupiće se konstituisanju Osnivačkog odbora, koji će pripremiti listu osnivača udruženja, predlog statuta, kao i predlog kandidata za sastav organa udruženja, a potom će biti zakazana i osnivačka skupština.

Inicijativni odbor poziva sve privrednike koji žele da postanu osnivači ili članovi Udruženja srpskih privrednika u Mađarskoj, da se jave na imejl adresu: uspmoffice@gmail.com

Check Also

Završena obuka iz veb novinarstva za novinare i predstavnike udruženja iz regiona

Osmoro novinara i predstavnika udruženja iz regiona završilo je jednomesečni kurs veb novinarstva koji je …