Srpski studenti na Kembridžu

Stipendisti PEXIM Fondacije i alumnisti Univerziteta Kembridž, uz podršku Britansko-srpske privredne komore (BSCC), organizovali su treću godišnju PEXIM – BSCC večeru, 8. maja na Triniti koledžu. Održano je predavanje o britansko-srpskom prijateljstvu, kao i okrugli sto o ulozi Ujedinjenog kraljevstva i saveznika u Velikom ratu.

Cambridge

Cilj ove večere koju od 2012. godine organizuje PEXIM fondacija u saradnji sa Britansko-srpskom privrednom komorom (BSCC) je da se studenti iz Srbije na Kembridžu promovišu i povežu sa potencijalnim poslodavcima kako bi se podstakao njihov povratak u zemlju nakon završetka studija, saopštavaPEXIM tim i alumnisti Univerziteta Kembridž.

Pored studenata, večeri je prisustvovao značajan broj gostiju iz Srbije i Velike Britanije. Učesnike su govorom pozdravili Ser Pol Džadž, osnivač Džadž poslovne škole na Kembridžu i predsednik BSCC, Mihail Petreski, osnivač PEXIM fondacije i član Nadzornog odbora kompanije Asseco, Ognjen Pribićević, ambasador Republike Srbije u Velikoj Britaniji, Denis Kif, budući ambasador Velike Britanije u Republici Srbiji, Helen Penant ispred kembričkog Međunarodnog fonda koji podržava PEXIM fondaciju od osnivanja i Mark Krendal, predsednik kompanije ContinentalWindPartners (CWP).

Desetak istaknutih kompanija iz Srbije, Makedonije i Velike Britanije, mnogi od njih članovi Britansko-srpske privredne komore, imali su priliku da upoznaju studente, a sponzori večere su bile vodeće kompanije na globalnom i regionalnom nivou.

Predavanje o britansko-srpskom prijateljstvu održano je 9. maja, a organizovali su ga stipendisti PEXIM fondacije, alumnisti Kembridža i LSE, podstaknuti inicijativom Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI).

Okrugli sto na temu Ujedinjeno kraljevstvo i saveznici, sto godina nakon Prvog svetskog rata: liderstvo kroz mir okupilo je renomirane predavače – profesora istorije sa Kembridža Dominika Livena, specijalistu BiBiSi-ja i Britanskog saveta, Virdžiniju Krompton, federalnog savetnika u francuskoj Federaciji za UNESCO mreže Aleksandra Protića, kao i profesora Sajmona Stoklija sa Poslovne škole Džadž u Kembridžu.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …