Šta se sve pisalo o Tesli

izvor: Večernje novosti

Porodica dr Ljube Vujovića načinila elektronsku arhivu napisa o srpskom geniju.

Za samo nedelju dana, koliko na sajtu Teslinog memorijalnog društva iz Njujorka stoji nova stranica sa nazivom „Teslina kolekcija“, broj internet-posetilaca popeo se na neverovatnih 2,3 miliona. Poštovaoci srpskog genija žele da otkriju nove činjenice i detalje iz života i rada Nikole Tesle. „Teslina kolekcija“ je elektronska arhiva, koja sadrži 7.000 napisa o srpskom geniju, koji su objavljeni u novinama, časopisima i magazinima, naučnim saopštenjima i brošurama periodu od 1886. do 1930. godine. Načinila ju je porodica doktora Ljube Vujovića, čelnika Teslinog memorijalnog društva u Njujorku.

– Sin i ja radili smo naporno pune četiri godine da bismo sakupili svu dokumentaciju i sve stare informacije iz medija, naučnih izvora i tekstova naučnika i samog Nikole Tesle, koji su krajem 19. i početkom 20. veka objavljivani. Obišli smo dvadeset najvećih fakulteta i njihove biblioteke u SAD i svetu, pregledali hiljade arhiva da bismo izdvojili sve ono što se odnosilo na život i rad Nikole Tesle – objašnjava nam Ivona Rudinska Vujović, inače medicinska sestra, istraživač i slikar amater. Inicijativu za ovu arhivu dao je dr Ljubo Vujović, prvi čovek Teslinog memorijalnog društva.

– Moja ideja je bila da se napravi jedan moderni internet-centar sa originalnim dokumentima i svedočanstvima o Nikoli Tesli, sa njegovim originalnim rukopisima i fotografijama, koji može kao izvor da služi i đacima, studentima, novinarima, piscima, ali i svim naučnicima koji istražuju život i rad ovog geneija – kaže dr Ljubo Vujović.U dokumentima se, tako, na primer, nalaze malo poznata svedočanstva o Teslinom gostovanju u Londonu i Parizu na velikim naučnim konferencijama i sajmovima između dva svetska rata. Materijal sadrži 23 toma ukoričenih kliping materijala, ima više od 4.200 stranica i 1.700 relevantnih izvora. Čitava elektronska arhiva „Teslina kolekcija“ biće poklonjena Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, Muzeju Nikole Tesle u Smiljanu i Teslinoj naučnoj fondaciji u Filadelfiji. Kada je i oni budu postavili na svoje sajtove, očekuje se da će originalne napise i dokumenta o srpskom geniju videti najmanje 10 miliona ljudi.

autor: M. Lopušina

Check Also

Gujon: Pozivamo Srbe s imovinom u FBiH da se jave kancelarijama za pravnu pomoć

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijsporom i Srbima u regionu, rekao je, gostujući …