Standardizacija nastave srpskog jezika u inostranstvu

Delegati Skupštine dijaspore i Srba u regionu, između dva zasedanja intenzivno su radili na prevazilaženju razlika u učenju srpskog jezika od zemlje do zemlje i standardizaciji nastave srpskog jezika u inostranstvu.

Mirjana Lazić, delegat iz Velike Britanije i Živko Marković, delegat iz Švajcarske bili su najaktivniji u pronalaženju najboljeg rešenja, upoređujući različita iskustva, pokrenuli su inicijativu standardizacije.

Oni kažu da dolaskom drugih i trećih generacija naših iseljenika koji su se rodili na inostranom govornom području i kojima je maternji jezik te zemlje u kojoj žive, srpski često potpuno nepoznat. Zbog toga smatraju da učenju srpskog jezika treba pristupiti kao učenju stranog jezika.

Formula anglosaksonskih zemalja je da treba napraviti plan i program koji je u skladu sa obrazovnim i zakonskim sistemom te zemlje o učenju stranog jezika. Na taj način, stiče se kvalifikacija o znanju srpskog jezika, koja je neophodna pri povratku u maticu i koja često predstavlja problem prilikom nostrifikacije diploma, ističe Mirjana Lazić.

Ovakav pristup usvojen je u Velikoj Britaniji, Severnoj Americi, Kanadi, Australiji i Argentini. Preporuka je da i druge zemlje učine isto.

Plan i program za učenje srpskog u Velikoj Britaniji u saradnji sa Filološkim fakultetom, prilagođen je uzrastu od 3 do 11 godina i od 11 do 18 godina, uz podršku Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu.

U okviru ove inicijative, Skupština dijaspore i Srba u regionu insistiraće da Ministarstvo prosvete dozvoli zapošljavanje kadrova, kvalifikovanih profesora srpskog jezika koji već žive u ovim zemljama i imaju neophodno znanje oba jezika, rekao je Živko Marković.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …