Stav državne politike prema Srbima u regionu jedinstven

Izvor: Tanjug

Situacija uopšte nije dobra kada su u pitanju prava i položaj Srba u regionu, i ono što zabrinjava je da se ta situacija već duže vreme uopšte ne popravlja već se javljaju dodatni problemi, izjavila je danas direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković.

„Mogu čak da kažem da je u Hrvatskoj, delimično i u Crnoj Gori i šire u regionu sutuacija dramatična. U Hrvatskoj, posebno, sada imamo jednu situaciju velike nesigurnosti, u kojoj se zaoštravaju nacionalni odnosi prema Srbima i govor mržnje“, rekla je Drašković agenciji Tanjug.

Ona je napomenula da je nedavno tokom posete Hrvatskoj, u razgovorima sa zvaničnicima te zemlje, ali i u izjavama za hrvatsku javnost rekla da država Hrvatska treba mnogo otvorenije da istupi i reaguje kada je u pitanju govor mržnje prema Srbima i da moraju da se što hitnije rešavaju pitanja koja su otvorena već više decenija.

Prema njenim rečima, ta otvorena pitanja se odnose na osnovna prava svojine, nerešena pitanja radnog odnosa, penzije, banke i deviznu štednju, koja jedino Srbima u Hrvatskoj nije vraćena. „Isto tako, teška je situacija i u Crnoj Gori. Tu Srbi nemaju ni status, bore se za jezik i pismo. Teško je i u Albaniji, gde je popis tako napravljen da je ispalo da ni nema Srba, a znamo da ih je negde oko 30.000. Gde god pogledate u regionu, zaista mora mnogo da se radi“, kazala je Draškovićeva. Ona je istakla da je država Srbija na sebe preuzela jednu odlučnu i aktivnu politiku u odnosu na Srbe u regionu, navodeći da je stav državne politike, kada je reč o rešavanju njihovih problema, potpuno jedinstven. Gotovo polovina srpskog naroda sada živi van granica Srbije, rekla je direktorka vladine Kancelarije za dijasporu i dodala da je to još jedan razlog zbog kojeg vlasti Srbije moraju da se prioritetno bave problemima Srba koji žive van Srbije.

„Jedna od stvari koje imamo zajedno sa predsednikom i predsedništvom, je da je to vitalno i ključno pitanje i o tome je bilo reči i na nedavnoj sednici Saveta za odnose sa Srbima u regionu“, dodala je ona. Draškovićeva je naglasila da država smatra da je pomenuta pitanja potrebno rešavati hitno i da do sada, kako je rekla, nije bila dovoljno transparenta politika prema Srbima u regionu.

Stoga, dodala je, ona i cela vlada otvoreno zahtevaju evropske standarde za Srbe koji žive u regionu. „Radimo na jednom dokumentu, koji je za sada na usaglašavanju u raznim delovima vlade i sa predsednikom Srbije, prema kojem najviši predstavnici države u svakom susretu sa predstavnicima zemalja regiona u kojima žive Srbi i zemalja gde je velika naša dijaspora, jednu od tema, kao ključnu i obaveznu, pominju položaj našeg naroda“, navela je Draškovićeva i najavila da će ovaj dokument uskoro biti dostupan javnosti.

Za Draškovićevu je, naime, prioritet akcioni plan za strategiju za Srbe u regionu i dijaspori. „Strategija postoji, ali ne postoje potezi šta konkretno treba da se radi da bismo tu strategiju sproveli u delo…Ono što je važno i što se pominje u toj strategiji jeste da sredstva koja se izdvajaju za region treba da budu najmanje na nivou onih sredstava koja država Srbija izdvaja za manjine u Srbiji“, rekla je Draškovićeva.

Ona je napomenula da je godišnji budžet Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu prenet sa bivšeg ministarskog resora i da on iznosi milion evra. „To je malo, imajući u vidu da je milion evra i za region i za dijasporu“, rekla je Drašković, a kao primer navela je da Hrvatska samo za Hrvate u Bosni i Hercegovini izdvaja 10 miliona evra.

Check Also

Председник Вучић испред председништва Р. Србије дочекује српског члана Председништва БиХ Додика

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima Republike Srpske, predsednik R.Srbije …