Stručnjak iz dijaspore Lazar Krstić novi ministar finansija

Lazar Krstić, mladi stručnjak iz dijaspore prihvatio je funkciju ministra finansija. Krstić je rodom iz Niša, a studirao je na prestižnom američkom univerzitetu Jejl. Sada radi u jednoj od najprestižnijih svetskih konsultanskih kuća „Mekinzi“.

Dvadesetdevetogodišnji Krstić rodom je iz Niša, a nakon što je kao đak generacije 2003. maturirao u gimnaziji „Bora Stanković“, primljen je na prestižni američki univerzitet Jejl. Tamo je dobio stipendiju za školovanje koje je godišnje koštalo 42.500 dolara.

Već od prve godine studija izdvojio se kao jedan od najboljih akademaca, u trećoj godini proglašen je najperspektivnijim, a 2007. je i diplomirao u oblasti matematike, etike, politike i ekonomije.

Na Jejlu je bio jedan od osnivača Društva evropskih studenata, a primljen je i u bratstvo „Delta Kapa Epsilon“, čiji su članovi bili i američki predsednici – sin i otac Džordž Buš. Pored njih, tu su se školovali i Džerald Ford i Bil Klinton.

Od februara 2008. stalno je zaposlen u konsultantskoj kući „Mekinzi“ iz Njujorka.

Dobitnik je velikog broja nagrada iz oblasti matematike i političke ekonomije, a oni koji ga poznaju opisuju ga rečju „genije“.

Pored srpskog jezika, govori engleski, francuski i nemački jezik.

Krstić je takođe i član srpske „Mense““, koja okuplja ljude natprosečne inteligencije. Dobitnik je i jednog od prvih 200 novih pasoša, koji su pripali samo zaslužnima.

U izjavi za RTS, Krstić je rekao da će iduće nedelje biti usaglašen predlog rada Ministarstva finansija, što neće biti samo plan mera, već vizija buduće Srbije.

„Ne radi se samo o planu mera, radi se o viziji. Razgovaramo o tome kako bi Srbija mogla da izgleda za pet godina, šta može da se učini i gde mi možemo da budemo. Onda ćemo time proveriti ove mere o kojima govorimo“, rekao je Krstić za RTS.

On je naveo da veruje da će imati političku podršku za svoj rad što je bio uslov na kojem je insistirao tokom razgovora s prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Krstić je rekao da je u razgovoru s Vučićem utvrdio „ozbiljnost i iskrenu posvećenost“ da se promeni „negativna spirala“ kojom je privreda Srbije išla prethodnih godina.

Check Also

Svaki Srbin u dijaspori potencijalni lobista

Naši sunarodnici van Srbije su jedan od velikih potencijala koji država do sada nije prepoznala …