Studenti iz regiona u Narodnoj skupštini

Studenti koji pohađaju program Vlade Republike Srbije „Srbija za Srbe u regionu“ posetili su Narodnu skupštinu Republike Srbije. Studente je primio predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu dr Janko Veselinović.

skups

Zahvaljujući programu koji sprovodi Vlada Srbije ove godine godine u Srbiji studira 62 studenta. Delegaciju koja je posetila Narodnu skupštinu na inicijativu Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, činilo je 13 studenata srpskog porekla iz Mađarske, Albanije, Rumunije i Makedonije, a koji studiraju u Beogradu.

U razgovoru sa predsednikom Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, dr Jankom Veselinovićem, studenti su izneli probleme sa kojima se suočavaju u zemljama iz kojih dolaze, kao i utiske boravka u Srbiji. Studenti su ukazali na potrebu da se stvori studentska organizacija koja bi studentima iz programa pomagala u komunikaciji sa institucijama i u povezivanju sa ostalim studentima u matici i regionu. Ideju o stvaranju jedne takve organizacije podržao je i dr Janko Veselinović, navodi se u saopštenju.

Projektom „Srbija za Srbe iz regiona“ obezbeđene su stipendije za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu. Sprovođenjem ovog projekta Republika Srbija želi da očuva njihov identitet koji čini maternji jezik, tradicija i kultura.U 2014. godini u okviru projekta „Srbija za Srbe iz regiona“, nastavu u visokoškolskim ustanovama je pohađalo 28 studenata iz zemalja regiona.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …