Stvaranje privrednog ambijenta za ulaganja iz dijaspore

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regtionu dr Slavka Drašković i predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladan Atanasijević potpisali su Protokol o saradnji, koji će omogućiti aktivnije uključivanje dijaspore u privredni razvoj Srbije.

„NALED nam je važan partner u procesu stvaranja privrednog ambijenta za investitore iz dijaspore jer je uspostavio mrežu opština koje poseduju sertifikat o postojanju povoljnog i stabilnog ambijenta za poslovanje i već radi na pronalaženju pouzdanih lokalnih partnera. Kancelarija za dijasporu ima projekat „Zaposlimo Srbiju“, koji povezuje poslovne ljude iz dijaspore sa lokalnim samoupravama iz kojih su potekli u Srbiji kako bi ulagali u mala i srednja preduzeća. Na taj način, već su ostvarene neke investicije, poput izgradnje fabrike peleti u Brusu“, rekla je dr Slavka Drašković.

Ona je dodala da će saradnja Kancelarije i NALED-a omogućiti i da srpski studenti u inostranstvu na najprestižnijim fakultetima dođu u Srbiju na praksu u lokalne samouprave.

Predsednik UO NALED-a Vladan Atanasijević ukazao je da je cilj ovog sporazuma da dijaspora upozna maticu zemlju i podvukao da je želja da novac koji ide u doznake iz dijaspore ne ide u potrošnju već u investicije kojim bi se otvorila nova radna mesta. Atanasijević je dodao da NALED već šest godina radi sertifikaciju opština sa najboljim poslovnim okruženjem i da je do sada 27 opština u Srbiji dobilo sertifikat te organizacije.

Pogledajte i na Blic, Kurir, MRS, MCL, RTV.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …