Susret Gujona i predsednika Saveza Srba Slovenije Kokanovića

Arno Gujon, v.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu primio je Vladimira Kokanovića, predsednika Saveza Srba Slovenije. Tema sastanka su dosadašnje aktivnosti koje je Savez Srba Slovenije sprovodio kao i buduće aktivnosti i projekti koji imaju za cilj unapređenje i očuvanje srpske kulture i tradicije u Republici Sloveniji.

Vladimir Kokanović je istakao da je osnovni cilj Saveza Srba Slovenije jedinstvo srpske zajednice u Sloveniji, kao i negovanje prijateljstva između pripadnika srpskog i  i slovenačkog naroda. Naglasio je da su pripadnici srpskog naroda u Sloveniji u boljem položaju od svojih sunarodnika u regionu, ali da i dalje nemaju status nacionalne manjine. Savez Srba Slovenije se zalaže za objedinjavanje rada svih srpskih društava u Sloveniji, uz očuvanje srpskog identiteta, kulture i jezika, kao i održavanje veza sa maticom. Projekat uvođenja srpskog jezika kao dopunske nastave u osnovnim školama širom Slovenije, započet krajem maja 2019. godine, je od nacionalnog značaja za Srbe u Sloveniji.  Kokanović se zahvalio na podršci koju pruža Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

Gujon se zahvalio na upućenim čestitkama povodom njegovog imenovanja, a koje je ispred Saveza Srba Slovenije preneo Kokanović. Poštujući istorijsko prijateljstvo sa slovenačkim narodom, pozdravio je aktivnosti koje su usmerene ka unapređenju i očuvanju kulture, identiteta i pisma kao i očuvanju i jačanju veza sa matičnom državom.

 

 

 

 

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …