Susret matice i dijaspore u Čikagu

Brojni uticajni poslovni ljudi srpskog porekla okupili su se prošlog vikenda na konferenciji Srpsko-američko profesionalno umrežavanje (Serbian Professional Networking Conference) u Čikagu. Skup je organizovao Kongres srpskog ujedinjenja, s namerom da se pronađu načini za bolje povezivanje Srbije i Srba u Americi. Na panelima je razmotreno više tema, od poslovanja i investiranja u Srbiji, do očuvanja srpske kulture i jezika, a održana je i promocija medicinskog turizma.

Kao glavni govornik Konferencije, direktorka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Slavka Drašković istakla je da je ekonomsko povezivanje sa Srbima u rasejanju jedno od prioriteta rada novoformirane Kancelarije.

„Jako je važno da se Srbi u Americi poslovno između sebe udruže. Ovde imamo naše ljude, profesionalce najvišeg nivoa. Oni su u vrhu velikih kompanija, u vrhu politike i društva, imaju fantastične veze, i jako je dobro da se, ne samo između sebe povežu, nego naravno i sa Srbijom“, izjavila je Slavka Drašković.

Direktorka je navela kao pozitivne primere Vladu Marjanovića, jednog od direktora američke kompanije Cisko, koji je doveo ovu američku kompaniju u Srbiju, kao i Jues Stil, Siti Banku i odlične odnose između Srbije i države Ohajo.

„Iza svake investicije u Srbiji stoji neka uspešna osoba srpskog porekla, neka veza sa Srbijom. Uspešni profesionalaci i poslovni ljudi, vi, nas povezujete sa korporacijama i velikim kompanijama u kojima radite“, rekla je Draškovićeva u svom obraćanju skupu.

Ona je predložila da se i u Srbiji primeni uspešan model „zavičajnih udruženja“ koji već praktikuje meksička dijaspora. To podrazumeva povezivanje zavičajnih udruženja kroz projekte malih i srednjih preduzeća, spajajući opštine iz Srbije sa dijasporom.

U okviru Konferencije održana je i promocija medicinskog turizma u Srbiji. Kao nastavak povezivanja u oblasti medicine, predsednica Srpsko-američkog Lekarskog društva Ljuba Stojiljković, najavila je Konferenciju medicinske dijaspore u maju ili junu mesecu 2013. godine. Učesnici konferencije veruju da ovakvi skupovi pomažu da se nađe način kako da se iskoristi ogroman potencijal srpske dijaspore u Americi.

Učesnici konferencije Srpsko-američko profesionalno umrežavanje (Serbian Professional Networking Conference) u Čikagu – 1. decembar, 2012.

Jasmina Bulanžer, nekadašnja predsednica Kongresa srpskog ujedinjenja
Mirjana Samardžija, predsednica Kongresa srpskog ujedinjenja
Vladimir Petrović, ambasador Republike Srbije u SAD
Slavka Drašković, direktorka Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu
Aleks Mačeski, predsednik izdavačke kuće Aleks Mačeski i saradnici
Vladeta Marjanović, direktor prodajne strategije i planiranja Cisko
Sava Marinković, predsednik Teleskina
Melisa Bin, bivša članica Kongresa
Sergej Todorovič, savetnik u Eton Park Menadžmentu
Ivana Cerović, Kongres srpskog ujedinjenja
Miloš Dedović, predsednik Srpsko-američke privredne komore
Megan Pavić, predsednik Srpske advokatske komore Amerike
Ljuba Stojiljković, predsednica Srpsko-američkog medicinskog i stomatološkog društva
Milomir Ognjanović, ekonomski savetnik srpskog konzulata u Čikagu
Semi Smit, rukovodilac Deska za Srbiju u Američkom Stejt Dipartmentu
Vladeta Marjanović, Fond za inovacije
Marko Bojović, Svetosavksa akademija
Fr. Živojin Jakovljević, Klivlend državni univerzitet, Svetosavska katedrala

Check Also

Uprava pomaže Srbima u Bosanskom Grahovu

Pčelarsko društvo „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova dobilo je milion dinara /oko 16.600 KM/ pomoći od …