Susreti gimnazijalaca u Temišvaru

Učenici i profesori Šeste beogradske gimnazije, članovi  Udruženja nastavnika Održivi prostor, posetili su u okviru projekta „Susreti gimnazijalaca 2017. gimnaziju „Dositej Obradović“ u Temišvaru.

Cilj saradnje i razmene usmeren je na upoznavanje istorije Srba u Banatu kao i doprinos znamenitih ličnosti kulturnom razvoju i očuvanju nacionalnog identiteta Srba u ovom delu Evrope. Aktivnosti su započete u Čakovu obilaskom kuće-muzeja Dositeja Obradovića i srpske crkve iz XVIII veka.

Put je nastavljen do gimnazije u Temišvaru, gde je za učenike i profesore priređen prijem i upoznavanje s načinom izvođenja nastave i vannastavnih aktivnosti. Domaćin, profesor Saša Milimarkov, upoznao je goste sa znamenitostima grada i kulturno-istorijskim objektima od značaja za Srbe u Rumuniji.

Razgledanje multikulturalnog središta Banata započeto je pored obala Begeja šetnjom do Saborne crkve Banatske mitropolije. Šetnja je nastavljena do Trga slobode, na kom dominiraju stara zgrada gradske većnice, kip Device Marije i bista Decebala. Obilazak grada završen je na Trgu ujedinjenja, gde se uzdiže Stub kuge, rimokatolička katedrala, Barokna palata i Srpska saborna crkva sagrađena 1748. godine. U unutrašnjosti hrama posvećenom Vaznesenju Gospodnjem nalazi se impresivni ikonostas, delo Konstantina Danila i Mihajla Janića iz Arada. Crkva danas ima status spomenika kulture pod zaštitom države.

Ovde su učenici obeju škola dobili slobodno vreme za razgledanje, druženje, odmor i uživanje u raskoši banatske kulturne prestonice. Uzvratna poseta učenika i nastavnika iz Temišvara očekuje se do kraja godine. Pozivaju se škole i udruženja Srba iz dijaspore, zainteresovani za saradnju i razmenu đaka u cilju negovanja jezika i očuvanja kulturnog identiteta, da se jave na e-mail: jasnaperic296@gmail.com.

Projekat je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

(Izvor: Šesta beogradska gimnazija)

Check Also

Međunarodna umetnička kolonija ,,Lastva-Trebinje“

U turističkom kompleksu „Grad sunca“ kod Trebinja je u proteklih nekoliko dana organizovana je međunarodna …