Home >>> Aktuelno >>> Svečano otvorenа bibliotekа SPCO u Trstu

Svečano otvorenа bibliotekа SPCO u Trstu

U subotu 23. maja 2019, godine, svečano je otvorena biblioteka Srpske Pravoslavne Crkvene Opštine u Trstu.

Pre svečanog otvaranja biblioteke predsednik SPCO sa članovima odbora, uz prisustvo sveštenika Raška Radovića, primio je u zvaničnu posetu generalnog konzula Ivanu Stojiljković sa suprugom.

Tom prilikom predstavljena je istorija ove crkvene opštine osnovane Poveljom carice Marije Terezije od 20. februara 1751. godine, čiji se original nalazi u prostorijama SPCO u Trstu. Već 1756. godine stvorena je zajednička grčko-srpska crkvena opština a prvi Statut, donet na Skupštini bratstva 1772, odobren je već sledeće godine od carice Marije Terezije.

Nakon razdvajanja Srba i Grka, srušen je stari hram, a novi i sada postojeći, posvećen Svetom Spiridonu Čudotvorcu, završen je 1869.godine.

Autonomni po snazi Statuta, koji je pretrpeo minimalne izmene, članovi SPCO i bratstva upravljaju ovom Opštinom i ktitorskim testamentom, koji su ostavili bogati srpski državljani u Trstu, već 260 godina.

Svečano otvorena biblioteka spada u red najznačajnijih nacionalnih kulturnih institucija van granica Republike Srbije sa fondom starim preko dva i po veka i broji preko 7000 jedinica bibliotečke građe. Biblioteka raspolaže veoma vrednim izdanjima starih srpskih knjiga iz 18. i 19. veka, štampanih u Veneciji, Beču, Budimu i Moskvi, kao i značajnim fondom publikacija na stranim jezicima od kojih su najstarija izdanja štampana u 16. veku.

Check Also

Nijagara svetli u bojama srpske zastave

Izvor: RTS Na platou kraj spomenika Nikoli Tesli na Nijagarinim vodopadima 15. februara 2020. godine …