Svečanost Tesli u čast

U organizaciji Tesla naučne fondacije i Generalnog konzulata Srbije iz Njujorka Memorijalna konferencija i svečanost posvećena Nikoli Tesli održaće se 11. januara 2014. u hotelu Njujorker.

tesla konferencija

Na Konferenciji će se okupiti najveći svetski umovi, naučnici, inženjeri, tumači alternativne energije, eksperti inovacija, umetnici i Tesla entuzijasti. Ovo je drugi po redu skup, s temom “Uvođenje Nikole Tesle u nastavni plan i program“.

Teslinu Memorijalnu Konferenciju u Njujorku otvoriće predsedavajuća ovog skupa, Marina Švabić, izvršna direktorka Tesline Naučne Fondacije i njen predsednik i osnivač, Nikola Lončar. Momčilo Bajagić Bajaga će u toku večeri održati dobrotvorni nastup posvećen Tesli.

Glavni predavači na ovu temu biće Džejn Alkorn, predsednik Teslinog naučnog centra u Vordenklifu, Džozef Sikorski, reditelj dokumentarnog filma „Fragmenti sa Olimpusa: vizija Nikole Tesle“ i Mark Pasio, samostalni istraživač, urednik i voditelj radio emisije.

Prisutni će imati priliku da se upoznaju sa najnovijim istraživanjima iz oblasti u kojima je Tesla radio. Među predavačima će biti i Aleksandar Protić – „Nikola Tesla: prošlost i budućnost“, Geri Peterson – „Teslin kolut i svetski bežični sistem“, Rejčel Miler – „Tesla i robotika: Rozalija projekat za čiste okeane“, doktor Vladimir Vujičić – „Sistem eliminacije netehničkih gubitaka električne energije“.

Profesor Filip Baldvin će se obratiti sa temom „Emotivna topografija: korišćenje moždanih talasa u izradi arhitektonske stvarnosti“, Brajan Jetser – „Teslina interaktivna aplikacija i dinamični posteri“, a učestvovaće i predstavnici Instituta za električni i elektronski inženjering.

Kao i prošle godine, biće dodeljena nagrada „Teslin duh“. Nikola Lončar, osnivač i predsednik Tesline naučne fondacije, dodeliće veliki „Teslin duh“ trofej za najznačajniji doprinos u 2013, po odabiru publike.

Check Also

Gujon sa studentima na proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Studentskom gradu

Od ranog jutra studenti iz Beograda obeležili su Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. …