Svečanosti u Beču povodom 200 godina Srpskog rječnika

Izvor: SPKD ,,Prosvjeta“ Austrija

U organizaciji bečke Prosvjete održan je niz svečanih programa povodom obeležavanja 200 godina objavljivanja prvog izdanja Srpskog rječnika Vuka Stefanovića Karadzića u Beču. Svečanosti su organizovane u okviru Prosvjetine „Nedelje sećanja“ na značajne datume srpske i evropske istorije – 200 godina Rječnika i 100 godina pobede u Velikom ratu.  Prvi put su manifestacije održane u Svečanoj sali za prijeme Eparhije austrijsko-švajcarske, uz dozvolu i blagoslov Episkopa austrijsko-švajcarskog.

Srpski lingvista prof. dr Miloš Kovačević održao je predavanje na temu „Srpski rječnik i srpski jezik posle 200 godina„, a kasnije iste večeri je svečano otvorena izložba „Zlatne niti srpske ćirilice“ koju su pripremile vezilje iz Udruženja Beo-etno vizija iz Beograda: Olivera Jasika, Vesna Stojanović, Nataša Cvejić i Vera Avlijaš.

Predavanju i otvaranju izložbe prisustvovale su brojne zvanice iz društvenog života Beča, članovi diplomatskog kora, sveštenstvo, a najviše je bilo mladih ljudi, studenata, članova i prijatelja „Prosvjete“. Goste je biranim rečima u ime Vladike Andreja pozdravio otac Krstan Knežević i održao besedu o važnosti očuvanja naše tradicije, duhovnosti, kulture, pismenosti i obeležavanja bitnih datuma i događaja naše istorije.

Predsednik „Prosvjete“, Srđan Mijalković je podsetio da ovo Društvo već godinama brižno vodi računa o značaju, očuvanju i promociji srpskih kulturnih vrednosti i posebnosti, a da naša kultura i tradicija imaju posebno mesto u razvoju negovanja i povezivanja zajedničkih evropskih vrednosti u Beču i Austriji. On je srdačno pozdravio goste i prisutne, a posebno je pomenuo i zahvalio se Episkopu Andreju, koji je, iako zbog obaveza odsutan, pružio veliku pomoć i podršku u pripremi programa i radu Društva uopšte.

Prof. dr Kovačević je svojim izuzetno pripremljenim predavanjem o značaju Vukovog rječnika i razvoju srpskog jezika do današnjih dana privukao veliku pažnju i dobio glasne ovacije publike koja je bez daha pratila njegovo izlaganje. Posebno su značajni bili njegovi naučni argumenti i stavovi o važnosti očuvanja naziva i statusa našeg jezika, naročito u dijaspori.

 

Nakon predavanja usledilo je otvaranje izložbe „Zlatne niti srpske ćirilice“ sa jedinstvenim eksponatima umetnički izvezenih ćiriličnih slova iz Miroslavljevog jevanđelja i starih srpskih rukopisa.

Prisutni su pokazali veliko interesovanje za izložene vezove, a prikazan film o pripremi i radu na eksponatima, pozdravljen je velikim aplauzom. Članice „Beo-etno vizije“ odgovarale su na brojna pitanja prisutnih i druženje se uz prigodni koktel produžilo do kasno.

Dan kasnije, Vera Avlijaš i Nataša Cvejić posetile su jedan od razreda Prosvjetine škole u crkvi sv. Save i sa đacima održale radionicu „Slovo i slika“ o lepoti ćiriličnih slova iz srpskih rukopisnih knjiga, a naročito Miroslavljevog Jevanđelja. Deca su uz njihovu pomoć pravila crteže starih ćiriličnih slova, stvarala slike od njih i uživala u inspiraciji, kreativnom radu i lepoti srpske ćirilice.

Prosvjetina „Nedelja sećanja“ nastavlja se 24. novembra uveče, velikim „Koncertom za mir„, povodom 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, u hramu Vaskrsenja Hristovog u Beču.

Check Also

Gujon: Pozivamo Srbe s imovinom u FBiH da se jave kancelarijama za pravnu pomoć

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijsporom i Srbima u regionu, rekao je, gostujući …