Svesrpski dečji sabor od 15 do 24. maja

Svesrpski dečji sabor, tradicionalna manifestacija tokom koje deca i mladi iz rasejanja upoznaju srpsku istoriju i kulturu kroz bogat kulturno-umetnički program, ove godine održaće se kao onlajn program od 15. do 24. maja. Manifestacija će nastaviti da neguje prijateljstvo i spaja decu širom sveta kroz onlajn koncerte, kreativne radionice i specijalnu emisiju na kanalu RTS Svet.

 

Deca u Srbiji imaće priliku da u Dečjem kulturnom centru Beograd pogledaju koncert narodnih igara Umetničkog centra „Talija“ u subotu, 15. maja, u 11 časova, a nakon toga da učestvuju u Radionici narodnih igara, Radionici kaligrafije i Horskoj radionici „Svi u glas“. Naredne subote, 22. maja, od 10 časova, biće održana Radionica primenjene umetnosti, istraživačka akcija „Zabavna istorija – Beograd kroz vekove“, Plesna radionica „Od stiha do pokreta“ i Likovna radionica „Likovna komunikacija kroz ornament“.

Deca iz regiona i dijaspore učestvovaće u literarnoj onlajn radionici i razgovoru sa piscem Slobodanom Stanišićem na temu „Miloš Obilić – junak nad junacima“ i „Marko Kraljević i njegova braća“. Pored toga, održaće se onlajn dramska radionica „Gluma preko zuma“ Tijane Kesić, glumice i dramskog pedagoga. Kroz dramsku igru i improvizaciju deca će biti u prilici da vežbaju srpski jezik i komunikacione veštine.

 

Emisija „Svesrpski dečji sabor 2021“ vodi nas na putovanje kroz vitešku prošlost Srbije. O pojmu i motivima viteštva u našoj istoriji govori narator i voditelj emisije Marko Aleksić, arheolog. U emisiji učestvuju i deca srpskog porekla iz deset zemalja – Francuske, Švajcarske, Danske, Bosne i Hercegovine, Italije, Hrvatske, Slovenije, Australije, Amerike i Kanade, koja u formi video linka prikazuju kako se kroz igru, pesmu, književnost i govorništvo čuva jezik, tradicija i kultura Srbije van granica naše zemlje, upućujući poruke prijateljstva i podrške svojim vršnjacima u Srbiji. Svojim stvaralaštvom predstavljaju se i deca koja žive u Srbiji. Premijerno emitovanje emisije biće na kanalu RTS SVET i na YouTube DKC Beograd u nedelju 23. maja u 12.15.

Sabor, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, organizuje Gradska uprava grada Beograda – Dečji kulturni centar Beograd, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

 

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …