Svesrpski dečji sabor u Beogradu

Pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, Nj.E. gospodina Aleksandra Vučića, Dečji kulturni centar Beograd, od 23. do 27. maja, organizuje SVESRPSKI DEČJI SABOR, sledeći napore razvijanja osećanja pripadnosti matici zemlji kod dece u rasejanju. Deca srpskog porekla uzrasta od 10 do 14 godina iz Republike Srpske, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Crne Gore boraviće u porodicama učenika OŠ „Starina Novak“ iz Beograda.

Našim gostima dobrodošlicu poželećemo koncertom u Dečjem kulturnom centru Beograd u znak proslave „Dana Ćirila i Metodija“ nakon čega će autobusima obići i bolje upoznati Beograd, a za kraj dana prisustvovati Svečanom prijemu u Hramu Svetog Save. Drugog dana programa, na Kalemegdanu će biti organizovan program „Beograd kroz vekove“, šetnja centrom grada, stručno vođenje kroz Dom Narodne skupštine Republike Srbije kao i obilazak Muzej automobila. Posledlji dan sabora deca će posetiti Obrazovno-kulturni centar „Vuk Karadzić“ u Tršiću.

Projekat je usmeren prema srpskoj deci u regionu, a u narednim godinama i prema srpskoj deci iz dijaspore. Kroz sadržaje posebno pripremljene za njih i druženje sa učenicima iz beogradskih osnovnih škola, pored edukacije, ostvariće se povezanost i osećanje pripadnosti srpskom nacionu. Cilj je da deca zavole zemlju svog porekla, da nauče i progovore srpski jezik, upoznaju znamenitosti Srbije, kulturne tekovine i istoriju.

Pokrovitelji manifestacije: Predsednik Republike Srbije, Grad Beograd, Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstvo provete, nauke i tehnološkog razvoja, Dom Narodne skupštine Republike Srbije i Ustanova za unapređenje ekonomske, naučno-tehničke, kulturne i sportske saradnje između Republike Srpske i Republike Srbije.

Generalni sponzor manifestacije: Poštanska štedionica

Prijatelji manifestacije: Hram Svetog Save, TOB, TOS, OKC „Vuk Karadzić“ u Tršiću, Poslastičarnica Petković, Muzej automobila i Industrial Automation.

Medijski prijatelji: RTS, Studio B, Politikin Zabavnik, Ilustrovana Politika i Večernje Novosti.

(Izvor: DKC Beograd)

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …