Home >>> Vesti >>> Matica >>> Svesrpski samit – mreža poslovne i akademske dijaspore

Svesrpski samit – mreža poslovne i akademske dijaspore

Svesrpski samit u Cirihu prvi je okupio poslovnu i akademsku dijasporu i povezao je sa privrednicima Srbije i Švajcarske, ali i sa poslovnim krugovima širom sveta, istaknuto je u PKS, na konstitutivnoj sednici Upravnog odbora Svesrpskog samita 2017.

10-10-2016-kuosm

Dijaspora je, kroz Svesrpski samit, pokazala da ima svoju misiju i viši cilj, da može da se okupi oko projekata od nacionalnog značaja u oblasti privrede, nauke, kulture i da direktno pomogne razvoj domaće privrede, rekao je Miroslav Miletić, potpredsednik PKS, u obraćanju predstavnicima dijaspore. Potpredsednik PKS očekuje da će Upravni odbor samita svojim radom otvoriti novo poglavlje zajedničkih aktivnosti srpske dijaspore i matice. Miletić podseća da je 1. Svesrpski samit održan u junu 2016. godine u Cirihu postigao odličan rezultat i premašio sva očekivanja posebno na biznis i akademskom forumu, kao i po broju izlagača i učesnika.

Na sednici UO predstavljen je nacrt agende za 2. Svesrpski samit koji će biti održan u Cirihu naredne godine, a PKS će, kao i prošle godine podržati organizaciju tog važnog privrednog događaja.

Stojan Stevanović, osnivač i predsednik Svesrpskog samita, rekao je da je prošli Samit bio izzetno uspešan i ubeđen je da će naredni samit biti još sadržajniji, sa još boljim poslovnim rezultatima. Udruženje srpskih privrednika Švajcarske već je zakuplio prostoor od 3000m2 u hali Dietikon u Cirihu, dodao je Stevanović.

Svesrpski samit, kako je istaknuto na sednici UO, nastoji da poveže i umreži više od pet miliona Srba iz 100 zemalja sveta i bezmalo 1.200 klubova i udruženja. Na 1. Svesrpskom samitu učestvovali su predstavnici Srba iz 17 zemalja sveta i oko 70 izlagača. Održana su 4 foruma – biznis, akademski, medijski i omladinski, Sajam dometa matice i dijaspore, kao i niz pratećih manifestacija.

Check Also

Svesrpski dečji sabor – prijateljstva koja traju

Dečji kulturni centar Beograd, u nedelju 24. maja, na Dan slovenske pismenosti – Dan Svetih …