Sveti Sava proslavljen širom Nemačke

Gde ima Srba, ima i Svetoga Save. Učenici svih grupa Srpske dopunske škole u Nemačkoj, zajedno sa svojim nastavnicama, obeležili su školsku slavu Sveti Sava, ove godine, u skladu sa merama izbegavanja okupljanja zbog virusa korona.

Učenici u Hesenu, sa nastavnicima Bojanom Rakonjac, Sonjom Zrnić i Tatjanom Milanović, priredili su onlajn priredbu – film ,,Putuje bez puta i put se za njim rađa“, kao i onlajn časopis od radova na teme: „Bio jednom princ Rastko“, „Savinim stopama“ i „Čudesni grad Ras“. Organizovan je i  ,,Svetosavski kviz“ preko aplikacije „ZUM“ i igra ,,Potraga za Savinim blagom“, gde  su učenici, koristeći  digitalne aplikacije i alate došli do kovčega sa Savinim blagom i otkrili da je najveće blago ono koje u sebi nosimo.

Zahvaljujući zajedničkom trudu i radu predstavnika crkvene zajednice u Berlinu, đaka, roditelja i nastavnika Marije Aleksić i Mirjane Stefanović, Srpska dopunska škola u Berlinu snimila je film „Svetosavsko znamenje“. Veliki broj učenika Srpske dopunske škole u Hamburgu i nastavnica Tatjana Filipović, takođe su pripremili video materijale o životu i delu Svetog Save, a đacima su dodeljeni i tradicionalni „svetosavski paketići“.

U čast Svetog Save održana je svečana liturgija u Srpskom pravoslavnom hramu u Minhenu, a đaci, njihovi roditelji i nastavnica Tatjana Hot, prisustvovali su sečenju slavskog kolača.

I u Nirnbergu su đaci Srpske škole i nastavnica Gordana Budića obeležili školsku slavu, uz prigodan program, nakon liturgije,. Proslavili su i učenici koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku u Bremenu i Osnabriku, koje vodi nastavnica Slađana Dunić.

 

 

Check Also

Izašla Mala novozavetna čitanka pod pokroviteljstvom Uprave

Iz štampe je izašla knjiga sa odabranim pričama iz Svetog pisma i njihovim tumačenjima profesora …