Sveti Sava u Ćirilandiji

Izvor: AKUD Kolo, Kopar

Danas širom belog sveta,
svugde gde se srpski zbori,
Uskliknimo Svetom Savi
pobožna se pesma ori.
Danas svaka srpska kuća,
uz molitve Bogu svete,
Svetom Savi sveću pali
i zelene vence plete.
Danas Srbi, svi i svuda,
slave jednu istu slavu:
proslavljaju svetitelja
svoga srpskogSvetog Savu.

 

Ovo je samo jedna od pesmica posvećenih prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju koju smo na Savindan čuli na predstavi posvećenoj Savindanu a koju su pripremila deca i učiteljice iz škole srpskog jezika Ćirilandija, koja već 9 godina postoji u  okviru AKUD Kolo iz Kopra (Republika Slovenija), a pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Deca su se priremala, kao i svake godine, nekoliko nedelja pre učeći, na kreativan način, o životu malog Rastka, o  njegovim zaslugama i vrednostima koje je ostavio u nasleđe naraštajima naše dece u Srbiji, regionu, dijaspori ali i smišljajući priče i pesmice o tome kako zamišljaju Svetog Savu danas, šta bi im rekao i savetovao. Deca su nastupila u tradicionalnoj srpskoj narodnoj nošnji, svečana priredba je otvorena onako kako i priliči velikom događaju, Svetosavskom himnom koju su na bini zapevala sva deca koja pohađaju školu i folklor. Bilo je malo treme koju su vrlo brzo savladali, a za trud su bili nagrađeni gromoglasnim aplauzom prisutne publike. Sledila je predstava u kojoj su deca predstavila žitije Svetog Save. Učestvovali su kako najmlađi članovi iz grupe Kolce, stari od 6 do 9 godina kao i stariji Omladinci, starosti od 10 do 15 godina.

Priredba je privukla pažnju i Srpskog kulturno centra iz Pule tako da su deca pozvana da ponove predstavu, zapevaju i zaigraju i u Puli, 2. februara 2019. i uveličaju i njihovu svečanu akademiju povodom proslave Savindana.

U večernjim satima su deca, kao i svake godine, tradicionalno nastupila i u recitalu koji je održan u Hramu Svetog Save u Kopru i tim nastupom zaokružila jedan vrlo lep dan posvećen našem prvom arhiepiskopu.

Izuzetno lepo iskustvo za svu decu, učitelje i publiku proslava Savindana ostaće u lepom sećanju a priče i pesmice o najomiljenijem dečjem svecu, koji danonoćno bdi nad njima nastaviće da čitaju i slušaju i nakon praznika.

Šta je ĆIRILANDIJA?

Ćirilandija je zemlja ćirilice a za put do te „državice“ postoji samo karta u jednom smeru! Dođeš, vidiš, ostaneš! Škola srpskog jezika, u okviru AKUD Kolo iz Kopra, je jedina takve vrste na prostorima Slovenije koja u kontinuitetu deluje već punih 9 godina. Prepoznatljiv kreativno edukativan način rada gde deca, iz treće generacije naših doseljenika na ovim prostorima, putem projektnog učenja stiču znanja o kulturnom nasleđu svojih predaka postao je poznat širom regiona i dijaspore. Rezultati rada su vidni na mnoge načine: zbirke izdanih literarno likovnih radova dece, interaktivni kalendar, video animacija, učešća na mnoštvu literarno likovnih konkursa širom Srbije i Republike Srpske, brojne nagrade, pohvalnice, zahvalnice, poklon-knjige.

Za bogat program škole, rad, trud i entuzijazam posebno je zaslužan stručni kadar:

dr Vesna Bajić Stojiljković, koreolog i etnomuzikolog, strućni vođa AKUD Kolo,

prof. Nada Čupković– prva nastavnica škole, vođa, organizator i koordinator Ćirilandije, glavni pokretač ideje projektnog učenja u školi kao i organizator raznih projekata u kojima škola učestvuje,

prof. Jadranka Vukosavljević Beti– saradnica u projektima i vođa nastave srpskog jezika sa dve grupe dece različitog uzrasta,

prof. Sandra Alispahić Đurić– naša nova saradnica u projektima i jedna od nastavnica srpskog jezika.

Ono što odlikuje ovaj izuzeta kadar je ne samo stručnost na području rada sa decom na očuvanju jezika i folklora već i želja da svoja znanja i iskustva nesebično dele sa drugim društvima u Sloveniji i podstaknu ih da rade sa decom i na području očuvanja jezika a ne samo plesa, folklora. Tako je i održan sastanak sa ostalim društvima na tu temu i započeta saradnja sa tri druga društva koja su se pozivu odazvala. Profesorke se nadaju da će se saradnja nastaviti na zajedničkim projektima i u budućnosti, a najveća želja Društva je da škola opstane i preraste u nešto mnogo veće i za naše pripadnike u Sloveniji i slovenačkoj Obali značajan kulturni i obrazovni centar.

Check Also

Selaković i Gujon s dijasporom u sedištu SNO u Čikagu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je Srbima u Čikagu da su državi Srbiji, kao …