Svetosavska Akademija u Pekingu

Svetosavska Akademija, svečanost kojom je obeležen Dan Svetog Save, održana je i u glavnom gradu Kine 2. februara u ambasadi Srbije. Proslava Savindana postala je tradicionalna manifestacija, koja se obeležava od 2010. godine, otkako je osnovana dopunska škola na srpskom jeziku u Pekingu, jedina na području Azije.

Predsednik Udruženja „Srbija i prijatelji“ Zoran Bogdanović kaže da, pored Svetosavkse Akademije, Srbi koji žive u Kini organizuju još nekoliko velikih manifestacija poput proslave Srpske nove godine, Uskršnjeg doručka i Fudbalskog turnira „Milu kup“ u čast Bore Milutinovića.

„Od kada smo osnovali Udruženje u septembru 2010. godine, značajno smo omasovili naše članstvo, a svaka manifestacija koju samostalno ili u saradnji sa Ambasadom Srbije organizujemo, sve je bolje posećena. Mi koji živimo i radimo u Kini izuzetno smo ponosni što naša jedina dopunska škola na srpskom jeziku u Aziji već četvrtu godinu nastavlja s radom“, kaže Bogdanović.

Prema procenama Ambasade Srbije u Pekingu, u Kini privremeno boravi oko 350 naših građana, među kojima su najzastupljeniji privrednici i trgovci, sinolozi zaposleni kod stranih ili naših poslodavaca, studenti i postdiplomci, fudbalski i teniski treneri i sportisti.

Srpska dopunska škola ima 15 učenika. Nastavu drži učiteljica Nataša Radosavljević, lektor srpskog jezika na Univerzitetu u Pekingu.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …