Svetosavske svečanosti u Albaniji

Udruženje srpsko-crnogorske nacionalne manjine „Morača-Rozafa“ iz Skadra organizovalo proslavu Svetog Save, a u Medovu (Šenđin) služen parastos srpskim dobrovoljcima.

liturgijasvsava

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio liturgiju u nedelju 29. janura 2017. godine, s u crkvi Svete Trojice u Vraki. Mitropolitu Amfilohiju sasluživalo je brojno sveštenstvo i monaštvo mitropolije crnogorsko-primorske, eparhije budimljansko-nikšićke i klirik iz Albanske pravoslavne crkve prezviter Nikola Petani.

Liturgiji su prisustvovali ambasador Republike Srbije u Tirani njegova ekselencija Miroljub Zarić sa svojim saradnicima, predsednik udruženja srpsko-crnogorske nacionalne manjine „Morača-Rozafa“ u Skadru Pavlo Jakoja-Brajović sa saradnicima, predsednik vjerskog društva „Sveti Jovan Vladimir“ u Skadru Simo Ajković, predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović sa saradnicima, veliki broj vjernika iz Skadra i okoline i pravoslavnog naroda sa prostora Crne Gore. Posle pročitanog jevanđelja i rezanja slavskog kolača u čast Svetog Save, sabranom vjernom narodu se obratio mitropolit g. Amfilohije.

venacmedova

Nakon službe u crkvi Svete Trojice prisutni su krenuli autobusima u pravcu Medove gde je mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom odslužio parastos i položio vjenac u more povodom 101. godišnjice stradanja srpskih dobrovoljaca koji su stradali na Badnji dan 1916. godine. Vjenac i cveće u more su položili i predsednik udruženja „Morača-Rozafa“ Pavlo Jakoja-Brajović, predsednik Srpskog saveta Crne Gore Momčilo Vuksanović, mnogobrojni građani Skadra, Vrake i Crne Gore. Ovom prilikom prisutnima su se obratili ambasador Republike Srbije u Tirani Miroljub Zarić, Slobodan Čurović i mitropolit g. Amfilohije. Na kraju je pročitano i pismo koje je ambasador SAD u Tirani Donald Lu uputio mitropolitu Amfilohiju.

vencimedova

Okupljeni se ponovo vraćaju u Skadar gde je u večernjim satima, u gradskom teatru Miđeni, održana Svetosavska akademija. U ime domaćina prisutne je pozdravio predsednik srpsko-crnogorske nacionalne manjine Pavlo Jakoja-Brajović a skadarski paroh Albanske pravoslavne crkve sveštenik Nikola Petani je pozdravio u ime albanskog arhiepiskopa Njegovog Blaženstva g. Anastasija. Svetosavsku besedu govorio je istoričar dr. Vukić Ilinčić.

svsavaalb

U Svetosavskom programu učestvovali su: polaznici kursa srpskog jezika u Skadru sa svojim profesorom Svetozarom Ćirakovićem, muzički sastav umjetničke škole „Preng Jakova“ u Skadru predvođeni profesorom Anton Kaftali, polaznici vjeronauke iz Herceg Novog predvođeni vjeroučiteljicom Milankom Tešović, crkveni hor svetog Kozme Etolskog iz Podgorice predvođeni dirigentom Anom Nenadić, srpski narodni guslari Stevan Vujačić i Željko Bugarin, članovi KUD „Đurđevdansko kolo“ iz Podgorice.

Na kraju programa ove akademije sve sabrane je pozdravio mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije koji se posjetio svog dolaska u Skadar 1992. godine kada je služio liturgiju u tadašnjem Domu oficira na mjestu porušene crkve Svetog Aleksandra Nevskog. U okviru Svetosavske svečanosti književnik Budimir Dubak, urednik Književne zadruge Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, uručio je polaznicima vjeronauke iz Skadra poklon od 220 knjiga o Svetom Savi i dečjih knjiga iz izdavačke produkcije Književne zadruge.

autor: Artur Popaj-Popović, Udruženje „Morača-Rozafa“

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …