Svetosavski bal u Beču

U Beču je u subotu, 24. januara 2015, u  hotelu „Parkhotel Schönbrunn“ , održan tradicionalni „Svetosavski bal“. Оsamnaesti bal po redu organizovali su Srpski centar i Zajednica srpskih klubova, Beč.

svetosavski bal

Ovogodišnji 18-ti po redu Svetosavski bal bio je jedan od najglamuroznijih sa velikim brojem uglednih gostiju i učesnika, apriustovalaje  i izaslanica predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Jasmina Mitrović Marić. Episkop austrijsko-švajcarski Andrej je rekao da je Svetosavski bal prevazišao sva njegova očekivanja, i istakao da je srpski narod imao dugu i tešku istoriju, ali da je uspeo da sačuva svoju tradiciju i kulturu što pokazuje i Svetosavski bal koji se održava u Beču.

Nakon intoniranja Svetosavske himne goste je pozdravio u ime organizacionog odbora i inicijator tradicije srpskih balova u Beču Milorad Mateović, koji se zahvalio svim zvanicama i gostima. Nakon tradicionalnog poziva „Neka bude bal“ uz prve taktove valcera na podijumu su se našli prvi parovi. Srpski centar je pre 18 godina obnovio tradiciju održavanja nekadašnjeg Slavenskog bala čiji je pokrovitelj bio Miloš Obrenović.

Imavši ideju da tada okupi viđenije Srbe u glavnom gradu Austrije, Obrenović je 1846. godine to po prvi put i uradio. U nameri da i Srbi idu u korak sa kulturom zapadne Evrope on je naložio Johanu Štrausu mlađem da napiše kompoziciju specijalno za taj povod, kada je po prvi put i izvedena. Tako je nastao čuveni Srpski kvadril koji je neizostavni deo svakog bala. Događaj koji je u znaku tradicije i prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save, prati i balski glamur u korak sa sezonom balova u glavnom gradu Austrije.

Svetosavski bal je uvek i prilika da se podseti na važne istorijske veze Srbije i glavnog grada Austrije i brojne znamenite Srbe koji su živeli u Beču. Program ovogodišnjeg bala vodila je na srpskom i nemačkom jeziku glumica Anica Dobra.

U programu su nastupili glumac Ivan Bosiljčić, operska pevačica Suzana Šuvaković, muzicki umetnici Biljana Peković, Čeda Marković, Ranko Jović i Zorana Guga, kao i solisti AKUD „Lola“, u pratnji orkestra Vojkana Borisavljevića, a gradske igre izvela su bečka kulturno-umetnička društva „Branko Radičević“, „Karađorđe“ i „Stevan Mokranjac“.

Ovogodišnjem balu prisustvovali su, između ostalih, ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Kokić, u ime bečke ministarke Sandre Frauenberger poslanica u skupštini grada Beča Anica Macka-Dojder i Manfred Macka šef prezidijalne sekcije u Uredu saveznog kancelara,  poslanik u skupštini grada Beča Eduard Šok, vojni izaslanik Srbije, potpukovnik Goran Jeremić, i  vojni izaslanik Bosne i Hercegovine Slobodan Tanasijević kao i  njihove kolege iz brojnih zemalja, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović , predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić, šef Nacionalnog ansambla “Kolo” Vladan Životić i vlasnik dnevnih novina “Vesti” Dušan Vidaković, glumac Petar Strugar.

Izaslanica predsednika Srbije naglasila je da ovakve manifestacije, kao što je ovaj bal narod koji je u rasejanju drže u zajedništvu sa maticom, i da je zbog toga važno njihovo održavanje. Jasmina Mitrović Marić je dodala da je, takođe, veoma bitno što je bal posvećen začetniku srpske škole, što je metafora za okupljanje srpskog naroda oko Svetog Save.

Detaljan izveštaj o ovogodišnjem Svetosavskom balu možete pročitati na zvaničnoj prezentaciji: svetosavskibal.wien

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …