Svetosavski balovi i akademije u svetskim metropolama

Srpska dijaspora širom sveta tradicionalno obeležava slavu Sveti Sava. Naši ljudi koji žive daleko od domovine čuvaju tradiciju svetosavskih balova i proslava, koje traju i po više dana. U metropolama širom sveta, Beču Parizu, Londonu, i Moskvi srpska dijaspora će i ove godine u okviru svetosavskih svečanosti organizovati tradicionalne svetosavske balove i akademije koji su uglavnom humanitarnog karaktera.

Beč

Predstojećim 16. Svetosavski bal u Beču će biti održan u petak, 25. januara, sa početkom u 19.30, u bečkom hotelu Parkhotel Šenbrun, nastavlja se tradicija započeta polovinom 19. veka kad su u Beču živeli i stvarali najveći srpski intelektualci toga vremena. Ovom balu će prisustvovati i dr Slavka Drašković, direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom. Program Svetosavskog bala, kako to i naziv govori, ima duboku duhovnu, edukativnu i prijateljsku poruku, ali je istovremeno i veoma zabavan. Pored uglednih Srba iz cele Austrije i iz drugih evropskih zemalja, Svetosavskom balu prisustvovaće predstavnici diplomatskog kora, austrijskih institucija i oko 200 srpskih studenata iz Beča.

Pariz

Ove godine će u Parizu 26. januara, po sedmi put, prirediti Evropski Svetosavski Bal na Seni u okviru manifestacije „Dani Svetosavlja“. Na ovom balu će prisustvovati i Rastko Janković, savetnik Kancelarije za saradnju sa dijasporom. Očekuju se gosti iz ostalih evropskih i prekookeanskih centara srpske dijaspore.

„Dani Svetosavlja ove godine počinju 24. i završavaju se 27. januara. Prvog dana je svečano otvaranje u Kulturnom centru Srbije u Parizu, biće prisutni solisti ansambla Renesans, solisti iz Pariza, i prijatelji koji uvek napune tu divnu salu koja treba da odzvoni i da pozove ljude da dođu već sutradan kada je svečana Akademija. A 26. uveče imamo program na brodu gde će nastupiti Garavi sokak iz Novog Sada, imaćemo modnu reviju, Renesans ansambl akoji donosi zvuke Vizantije i Srbije i naravno francusku šansonjerku koja sve uobličuje u odnosu na sve ono što nam Pariz daje“, kaže Petar Gojković, predsednik Odbora za kulturu Saveza Srba u Francuskoj.

London

Londonski Vestburi Mejfer Hotel će, kao i prethodne godine, biti domaćin Svetosavskog bala čime će započeti mesec Srbije u Velikoj Britaniji. Gala veče koje uvek značajno obeleži srpska tradicionalna hrana biće upotpunjeno služenjem i promocijom vina iz srpskih kraljevskih vinograda dinastije Karađorđević na Oplencu.

Moskva

U Moskovskom Domu nacionalnosti biće organizovana Svetosavka akademija „U SLAVU SVETOG SAVE SERBSKOG“, u petak 25. januara, sa početkom u 18 sati. Svečana akademija, se po rečima organizatora predsednika organizacije Objedinjenje Srba, Moskva Božidara Mitrovića, pravi da bi popularisali Sv. Savu Serbskog u oblasti prava, prosvete i privredne delatnosti i zajedničke ruske i srpske kulture. Dane zajedničkog praznovanja Svetog Save Serbskog – srpskog i ruskog prosvetitelja Ruska pravoslavna crkva slavi 25. januara, a Srpska pravoslavna crkva 27. januara.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …