Svetski dan poezije u Beču

U svečanim prostorijama Ambasade Republike Srbije u Austriji, 21. marta 2018. godine, na Svetski dan poezije, održano je „Veče najlepših stihova“ u organizaciji Prosvjetinog „Kluba mladih umetnika“ i srpske Ambasade u Beču.

Mladi autori i ljubitelji književnosti izvodili su pripremljena dela uz pratnju kreativnih improvizacija na violini poznate violinistkinje Tanje Paucanović. Publika je imala priliku da čuje i neka od najlepših dela domaće i svetske književnosti, kao na primer „Ako“ Radjarda Kiplinga, misli o Srbiji Oskara Daviča, ali i stihove velikog ruskog pesnika Jesenjina.

Publiku su kroz program vodile novinarke Katarina Stanisavljević i Anja Rudić, a sam događaj je ulepšao i kratak nastup Teodore Špirić, mlade pevačice iz Beča.

„Ovaj događaj je jedna divna prilika da se okupe mladi sunarodnici u inostranstvu koji čeznu za našom kulturom i prelepim rečima naših starih i novih pesnika. Sa pesničkih večeri koje organizuje Klub mladih umetnika svi uvek odu punih srca i duša“, izjavila je mlada pesnikinja Kristina Tomić.

Nakon izvođačkog dela večeri upriličeno je koktel-druženje na kome su učesnici zajedno sa zvanicama razmenjivali utiske i analizirali dela koja su izvođena, razgovarali o izazvanim emocijama i inspiraciji. U duhu praznika, osmišljen je i poklon za sve goste – svako je dobio priliku da izvuče jedan od pripremljenih uvezanih svitaka sa nekim lepim citatom poznatih autora srpske i svetske književnosti.

„Nakon par meseci smo ponovo u Ambasadi gde nastavljamo ovu lepu saradnju i gde se uvek osećamo kao kod kuće. Današnji dan je izuzetno važan jer danas ceo svet slavi poeziju. Tom slavlju i mi dajemo doprinos našim večerašnjim okupljanjem. I ne zaboravite – vrata „Kluba mladih umetnika“ su uvek otvorena za sve mlade bečke umetnike i kreativce“, poručuje organizator Uroš Uljarević, mladi pisac i inženjer elektrotehnike.

  

(Izvor: SPKD Prosvjeta Austrija)

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …