Takmičenje u slikanju i crtanju vaskršnjih jaja

Učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u Cirihu imali su priliku da slušaju predavanje o Milanskom ediktu i njegovom značaju na razvoj hrišćanstva u svetu. Profesori mr Miško Jovanović i mr Milica Krstić došli su na ideju da organizuju predavanje kako bi svojim učenicima približili ovu tematiku, pozvavši u goste politikologa Draganu Mandić koja je održala zanimljivo predavanje posvećeno ovom istorijski i verski bitnom događaju.

„Pošto su nedavno sve škole u Srbiji posvetile čas Milanskom ediktu, odlučili smo da i mi organizujemo predavanje na ovu temu i damo doprinos obeležavanju ovog značajnog jubileja. na značaju. Deca su na predavanju mogla da saznaju kroz osmišljeni vremeplov, šta je Milanski edikt, razne priče o životu i vladavini cara Konstantina i zašto je grad Niš domaćin jubileja.

Naša gošća se potrudila da na jedan poseban način, blizak učenicima, prenese biten pojedinosti vezane za nastanak i razvoj hrišćanstva, kao najrasprostranjenije religije na svetu“ – istakao je profesor Jovanović.

Iako je ovo bila jedna specifična i složena komplikovana tema, posebno za mlađi uzrast učenika, oni su se veoma dobro snašli i učestvovali u predavanju. Interesovali su se zašto je ovaj edikt tako značajan za Srbiju i zašto je i u kom periodu došlo do raskola hrišćanstva.

„Izuzetno mi je drago što sam imala priliku da objasnim deci zašto je ova godina važna za Srbiju i hrišćanstvo u najširem smislu. Deca su proteklih meseci mogli da čuju na televiziji o ovom jubileju, ali je ipak trebalo da im neko to pojasni na način na koji oni to mogu da razumeju. Diskusiju smo započeli od samog nastanka hrišćanstva, gde su deca pokazala veliko znanje. Verski običaji i tradicija koja se ljubomorno čuva u ovom delu Evrope, doprinela je dobroj informisanosti učenika kada je život i delo Isusa Hrista u pitanju.

Deca su postavljala razna pitanja i davala najrazličitija zapažanja. Trudila sam se da im cara Konstantina predstavim kroz priče i legende koji su se vezivali za njegov život, što je deci bilo veoma zanimljivo“ – zaključila je Dragana Mandić nakon predavanja.

Pošto je predavanje održano tokom vaskršnjeg posta i u susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu, profesori su organizovali takmičenje u slikanju i crtanju vaskršnjih jaja. Žiri su sačinjavale Dragana Jeremić i politikolog Dragana Mandić. Nagrađeni učenici su dobili diplome, a dva najbolja rada su nagrađena i knjigama: „Srpske priče i legende“ je dobio Marko Jerinić, a „Srpske poslovice i umotvorine“ Adriana Jeremić.

Nagrađeni učenici mlađeg uzrasta su: Živković Mihajlo (prvo mesto), Živković Viktorija i Živković Nikolija (drugo mesto), Jovanović Danijel i Nikolić Ana (treće mesto).

Nagrađeni učenici starijeg uzrasta prva kategorija su: Jeremić Adrijana, Jerinić Marko i Đuričić Boris (prvo mesto), Đurić Marijana, Đurić Mirjana i Đukić Adrijana (drugo mesto), Jovanović Stefan, Đurić Aleksandra, Stefan Živković i Katarina Marković (treće mesto).

„Motivi na radovima su bili različiti, od uobičajenih kreacija i šara, do ozbiljnih verskih motiva. Česta inspiracija učenika su i državni amblemi Republike Srbije. Bilo mi je veliko zadovoljstvo da ocenjujem ovakve radove.“ – istakla je, nakon proglašenja pobednika, Dragana Jeremić.

„Drago mi je da su deca uživala kako u predavanju, tako i u crtanju vaskršnjih jaja. Svake godine se trudimo da deci prikažemo nešto novo i da nauče nešto sa čim nisu imali priliku da se susretnu. Ovo je bila odlična prilika da se učenici druže i prikažu kako svoje poznavanje religije, tako i svoju kreativnost“ – dodala je profesorka Krstić.

Check Also

Promocija knjige „Odbrana pravoslavlja u Crnoj Gori“ u Vićenci

U okviru „Dana srpske kulture u Italiji“, u subotu 29. avgusta 2020. u Vićenci je …