Takmičenje za tehnološke inovacije

Izvor: RTS

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pozvalo je građane Srbije i sunarodnike u dijaspori da se prijave na 9. takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji u kategoriji Realizovane inovacije. Među organizatorima su i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, Privredna Komora Srbije, RTS i Zavod za intelektualnu svojinu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavilo je deveto takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji u kategoriji Realizovane inovacije.

Foto: RTS

Početni nagradni fond je pet miliona dinara, a ovaj državni projekat ima za cilj da pruži šansu svim našim inovatorima, bez obzira na godine, obrazovanje i pol, da ih okupi, pomogne u obuci od ideje do realizacije, a da nagradi najuspešnije.

Inovacije mogu biti od jednostavnih proizvoda koje već vekovima pravimo na ovim prostorima, ali „doteranih“ i ponuđenih kupcima, pa do onih koji pripadaju visokim tehnologijama. Sve one su ravnopravne i samo tržište može pokazati koja je vrednija i koja će doneti veći profit, navodi se u saopštenju.

Projekat se održava od 2005. godine i za to vreme kroz takmičenje je prošlo više od 1.500 timova sa oko 5.000 učesnika. Samo na osnovu učešća na takmičenju i znanja koje su stekli tokom obuke, kao i provere sopstvenih mogućnosti, stvoreno je više od 70 novih preduzeća sa 230 novih radnih mesta, ističe se u saopštenju.

Na takmičenju su učestvovala i preduzeća koja već imaju milionske devizne godišnje obrte, što je podiglo nivo kvaliteta učesnika i doprinelo da pobeda postane i pitanje prestiža.

Moto organizatora takmičenja je da se jedino kroz stvaranje i plasman inovacija na svetskom tržištu može podići konkuretnost naše privrede.

Takmičenje se održava u saradnji sa Privrednom komorom i sistemom regionalnih privrednih komora Srbije, Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, RTS-om. Rok za prijavu inovacija je 22. april, a formular, pravila i dodatne informacije mogu se naći na portalu takmičenja inovacija.org, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …