Tamburica kao poslednja želja

Izvor: Naše novine

Karla i Kami Malden, ćerka i unuka poznatog srpsko-holivudskog glumca Karla Maldena, u poseti su Beogradu kako bi podržale inicijativu Kancelarije za dijasporu da se u Beogradu postavi spomenik i dodeli ulica ovom velikanu. Kako su rekle Karla i Kami, one su za nekoliko dana provedenih u srpskoj prestonici, kako vele, potpuno shvatile zašto je pokojni Karl uvek isticao da je srpski Amerikanac i zašto je veoma držao do svog porekla i kulture.

– Oduševljena sam idejom da se u zemlji o kojoj je toliko pričao i koju je voleo ocu oda priznanje. Mislim da bi on bio presrećan zbog toga iako sam nikada ne bi podržao takvu inicijativu. On se uvek trudio da ono što radi radi najbolje što može, nikada nije zaboravio ko je i odakle je, nije radio da bi skupljao zahvalnost iako je snimio više od stotinu filmova, od kojih su neki dobili i Oskara, učio je Marlona Branda poslu, bio je jednostavan čovek – istakla je ponosna ćerka Karla Malden, sećajući se oca koji je ostavio zamašan trag u Holivudu.

Srpski dan u Holivudu

Prema njenim rečima, srpska crkva i pravoslavna vera imale su važnu ulogu u Karlovom životu, od najmlađih dana, kada je kao dete pevao u crkvenom horu, pa kroz ceo život.

– Sećam se da smo u kući oduvek, jednom godišnje najmanje, imali srpski dan, pravi srpski piknik (roštilj, prim. aut) sa tamburašima i igranjem srpskog kola, a i kada je umirao, sve što je želeo na kraju bilo je da čuje tamburicu – seća se Karla.

– Iako ne govorim srpski, znam o Srbiji dosta toga. Znam običaje, o tome se u kući vodilo računa, poznajem srpsku kuhinju, odrasla sam uz srpsku muziku, poznajem jugoslovensku umetnost. Ne znam toliko o politici i političkim prilikama, o tome tek sada učim dok se upoznajem i sa istorijom, ali poznajem srpsku kulturu. Zato sam i ovde, jer su me privukli privukla kultura i mentalitet uz koji sam odrastala – naglašava Karla, koja je u Americi pisac i scenarista i koja je sa ocem bila koautor njegove autobiografske knjige „Odakle da počnem“.

Dolazak u zemlju predaka

Kami Malden, Karlova unuka, krenula je dedinim stopama: na upravo završenom Filmskom festivalu u Kanu predstavila je svoj film.

– Film je moj prvenac i radila sam ga za Američki filmski institut u Los Anđelesu, gde sam studirala režiju, ali ovoga puta sam napisala i scenario. On opisuje socijalno-ekonomsko stanje američke države kroz priču o samohranoj majci, koja napušta kuću i odlazi da se snalazi sa svojim detetom. Film traje oko pola sata i na Kanskom filmskom festivalu prikazan je u konkurenciji „Najbolji studentski kratki film“. To nije dokumentarac već igrani film, ali je rađen u realističkom stilu – naglašava Kami i dodaje:

Uskoro ulica i spomenik

Kancelarija za dijasporu podneće zvaničan predlog Skupštini grada za pokretanje postupka za dodelu ulice sa imenom Karla Maldena i podizanja spomenika poznatom glumcu. Spomenik koji će biti postavljen u Beogradu naći će se i u Muzeju Američke akademije za film, koji je u osnivanju. Malden je bio jedan od predsednika Akademije za film.

– Učila sam o narodu svojih predaka ne samo od majke već i od dede, koji je umro kada sam imala 22 godine i kao što je mama rekla, ceo život imali smo te, može se reći prave male kulturne događaje usred Los Anđelesa, zvali smo ih srpski piknici i to nije nije moglo da prođe bez obilja „domaće“ hrane i zvuka tamburice i još mnogo stvari vezanih za ovu zemlju, koje tada nisam razumela. Zato sam oduvek želela da dođem, da učim iz prve ruke o zemlji i kulturi. I eto me ovde! Ovo je moj prvi dolazak u Srbiju i sve je čudesno – naglašava Kami Malden.

Kami Malden je juče napustila Beograd, dok je Karla imala nameru da obiđe Hram Svetog Save. Umesto da, kako su nameravale, otputuju u Dubrovnik, odlučile su da vide Tursku, pod kojom su, kako su rekle, „Srbi petsto godina robovali“.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …