Teški problemi Srba iz Krajine

Predstavnici Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske predvođeni predsednikom Milojkom Budimirom, razgovarali su sa direktorkom Kancelarije za dijasporu Slavkom Drašković i njenim saradnikom Simonom Đuretićem o problemima koji prognane ljude iz Hrvatske tište gotovo dvadeset godina.

Srbi iz Hrvatske traže da im država pomogne u pronalasku nestalih, vraćanju oduzetih stanarskih prava, rešavanju problema izbeglica čije su kuće srušene. Prognani Srbi iz Hrvatske i dalje ne uspevaju da ostvare svoje pravo na penzije koje su zaradili u toj državi, imaju problem s blokiranim sredstvima u hrvatskim bankama. Takođe, Asocijacija izbjegličkih udruženja pokušava da sačuva kulturnu osobenost Srba iz Krajine, ali joj fale sredstva za održavanje kulturnih manifestacija.

Direktorka Kancelarije Slavka Drašković založila se za rešavanje ovih problema u saradnji s ostalim državnim institucijama. Ona je istakla da je bitno da se napravi spisak prioriteta koje treba hitno rešavati i koje će ona izložiti pred institucije Vlade sa kojima Kancelarija sarađuje.

Drašković je dodala i da će Kancelarija pomagati projekte koji doprinose negovanju specifične kulture Srba iz Krajine.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …