„Teslin narod“ na američkom javnom servisu

Dugometražni dokumentarni film „Teslin narod“ reditelja Željka Mirkovića biće prikazan premijerno 16. februara od 19 sati na američkom javnom servisu PBS u čast Dana državnosti Srbije, na kanalu „WVIZ World“ iz Klivlenda, saopštili su producenti.
Narator ostvarenja i u ulozi Nikole Tesle u igranom segmentu je domaći glumac koji živi dve decenije u SAD Željko Dimić, ili Džek Dimić, a scenario potpisuju Miloš Rastović, Marko Lopušina, kao i režiser i producent Željko Mirković.
Film će imati TV premijeru na „WVIZ“, virtuelnom kanalu 25 grupacije Public Broadcasting Service – PBS, član televizijske stanice iz Klivlenda, države Ohajo, što čini sestrinsku kompaniju članice NPR – radio stanice WCPN i radija klasične muzike WCLV.
Zapaženi filmski projekat je osvojio mnoge nagrade po svetu i imao kvalifikacije za Nominaciju nagrade Oskar.
Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.
Kroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, publika u filmu upoznaje i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade VoltaBogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana Njujorške Akademije nauka, srpske inženjere tvorce Apolo programa, Oskarovce sa naših prostora – Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanovića i mnoge čije je ime upisano u istoriju.
U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordzu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“.
Takođe, scenario pripoveda i mnoge zanimljivosti kao što je da je čuvena Dži Aj Džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.
„Teslin narod“ je snimljen i kao dokumentarni serijal i celovečernji bioskopski film, rađen je u produkciji „Optimistik filma“ i RTS-a, na inicijativu „Tesla Science Foundation“ iz Filadelfije.
Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić, Srpski Narodni Savez (SNF) iz Pitsburga.
Izvršni producenti su Nikola Lončar, Đorđe Jovičić, Mikan Velinović i Borislav Jovičin, prenosi Tanjug.
Izvor: Sputnjik

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …