Teslin rođendan

U čast 157. godišnjice rođenja velikog srpskog naučnika Nikole Tesle, u Njujorku je otvorena izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“ u Holu nauke. Izložba će za posetioce biti otvorena do 20. oktobra.

Nikola Tesla je pronašao obrtno magnetno polje, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao više izuma na kojima se zasniva savremena elektrotehnika.

U gradu Filadelfiji u američkoj državi Pensilvanija, koji je pre nekoliko godina proglasio Teslin rođendan za zvanični gradski praznik, biće održana naučna konferencija. Istovremeno, rođendan srpskog genija slaviće se u Filadelfiji kao Dan grada, u Pertu, Njujorku, Čikagu, Pragu, Bratislavi, Braziliji, Nijagari Fols, u Leskovcu, Beogradu i Zemunu na Gardošu i u selu Jabuka kod Pančeva.

U Kaliforniji je nedavno pokrenut projekat sa ciljem da se prikupe sredstva kojim bi se napravila i postavila Teslina statuta u Silikonskoj dolini. Takođe, režiser Majkl Enton priprema film o Tesli pod nazivom „Ludi naučnik“. Entonu je, kako je izjavio, izuzetno stalo da film bude što verodostojniji pa će, pored toga što je za ulogu Tesle u filmu izabran srpski glumac rođen u Nemačkoj, Branko Tomović, deo filma biti sniman i u Srbiji.

Na Teslin rođendan, koji se u Srbiji obeležava kao Dan nauke, Muzej Nikole Tesle gostovaće izložbom „Diplome Nikole Tesle“ u zemunskoj „Milenijumskoj kuli“ na Gardošu, biće otvoren dečiji naučni kamp Centra za promociju nauke u Viminacijumu kod Kostolca, a u Novom Sadu debata o novom brendiranju Srbije. Kod manastira Šišatovac na Fruškoj gori, u toku je gradnja kopije rodne kuće i crkve porodice najvećeg srpskog naučnika, etno-muzej, laboratorija i kopija čuvenog Teslinog tornja. Teslin rođendan obeležava se, 12. put za redom i u banatskom selu Jabuka kod Pančeva, u Domu kulture.

Tesla je pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, generatora i transformatora, fenomena elektromagnetne rezonance. Patentirao je više izuma na kojima se zasniva savremena elektrotehnika.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. u Smiljanu, u Lici, tada Vojna granica (Vojna krajina) u sklopu Austrije, danas Hrvatska. Rođen je u porodici Milutina Tesle, sveštenika Srpske crkve (tada Karlovačka mitropolija). Njegova majka, Georgina, Đuka rođena je u porodici prote Nikole Mandića i Sofije, rođene Budisavljević, takođe iz ličke svešteničke porodice.

Umro je u jeku Drugog svetskog rata u Njujorku, 7. januara 1943. godine u hotelu u kome je živeo. Urna s njegovim pepelom preneta je u Beograd i čuva se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Međunarodni aerodrom u Beogradu nosi ime Nikola Tesla. Njegovim imenom nazvani su Elektrotehnički institut u Beogradu koji je osnovan 1936, srednja tehnička škola, biblioteka Univerziteta u Nišu, dve termoelektrane u Srbiji… Spomenici Tesli su postavljeni ispred zgrade tehničkih fakulteta i na aerodromu u Beogradu.

Check Also

Arno Gujon posetio Srbe u Federaciji BiH i podelio poklone đacima

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon podelio je đacima …