Tradicionalni Svetosavski bal u Beču

Kada je davne 1846. knez Miloš Obrenović godine inicirao održavanje prvog Svetosavskog bala u Beču, namera mu je bila da okupi znamenite Srbe i evropske diplomate i promoviše Srbiju i njenu kulturu u širim evropskim okvirima. Tradicija balova obnovljena je 1996. godine, a ove godine je održan dvadeseti Svetosavski bal u Beču.

svetosavski1

izvor: svetosavskibal.wien

Ceremoniju otvaranja najavili su  voditelji bala, glumica Ana Dobra i glumac Ivan Bosiljčić. Među gotima su bili: Pero Janković, ambasador Republike Srbije u Austriji, vladika Andrej, episkop austrijsko-švajcarski, Kurt Štircenbeher, izaslanik bečkog gradonačelnika Mihaela Hojpla, Pedro Moitinho de Almeida, ambasador Portugalije u Austriji, Marios Ieronymides, ambasador Kipra u Austriji, pukovnik Ernst Baher, šef protokola austrijske vojske, pukovnici Slobodan Lazić i Slobodan Tanasković, vojni atašei Srbije i Bosne i Hercegovine u Austriji, Nemanja Damnjanović i Karl Baron, odbornici u skupštini grada Beča, Mladen Filipović, šef privrednog predstavništva Republike Srpske u Austriji, Milenko Cvijanović, generalni direktor firme MTEL Austrija, Franz Markus, potpredsednik bečke opštine Favoriten, reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić, Vladimir Živković, direktor Turističke organizacije Zlatibora, Darko Jurišić, predsednik Saveza Srba u Austriji, Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske,  Vesna Jugović de Vinča, predsednica organizacije „Miss Srbije i Crne Gore“ sa aktuelnim misicama Anđelijom Rogić i Teom Babić.

svetosavski2

Nakon što su pozdravljeni počasni gosti usledio je, uz zvuke melodije „Oj Srbijo, mila mati“ ulazak ceremonijalne povorke sa domaćinom bala, članovima organizacionog komiteta, članovima kulturno-umetničkog društva „Branko Radičević“ iz Beča, devojkama koje su nosile modele kolekcije “Vile, carice i kraljice”, našim istaknutim umetnicima i vokalnim solistima koji su uveličali ovaj bal. Publici su se poklonili  i članovi  plesne škole „Imervol“ iz Beča. Svečanu povorku je predvodio Organizacioni odbor u sastavu: Milorad Mateović, predsednik Srpskog centra i pokretač „nove ere srpskih balova“ u Beču, Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, Vesna i Ljubiša Dimitrijević, predsednica i potpredsednik udruženja „Dijaspora Media“ i Velimir Agovski, umetnički direktor, koji je osmislio program i ovog 20. bala.

Voditelji programa  su zatim pozvali sve prisutne da zajednički sa operskim pevačem, Rankom Jovićem, iz Beograda, otpevaju himnu Svetom Savi, što su posetioci bala prihvatili tako da se prostorom hotela orila pesma u čast srpskog svetitelja.

Prisutnima su se obratili njegovo preosveštenstvo, vladika austrijsko-švajcarski Andrej i doktor Kurt Štircenbeher u ime Mihaela Hojpla, gradonačelnika Beča, kao i Milorad Mateović koji je 1996. godine  sa Srpskim centrom pokrenuo inicijativu da se posle više od jednog veka nastavi u Beču tradicija srpskih balova.

svesavskibalbec

Mateović se zahvalio prisutnima na dvadeset godina podške sa željom da bal traje još mnogo godina. Posebnu zahvalnost je odao Ambasadi Republike Srbije u Austriji, koja je bila jedan od inicijatora da se oživi tradicija , i Nj.E. Peri Jankoviću uručio poklon u znak zahvalnosti. Vladika Andrej je od organizatora dobio izuzetan poklon iz kolekcije “Narodno blago” kreatorke Branislave Leđenac,  ručno heklani krst ukrašen poludragim kamenjem i kristalima. Za medijsku podršku dugu dvadeset godina Mateović se zahvalio vlasniku frankfurtskih “Vesti” Dušanu Vidakoviću, a bračnom paru Ježević za prisustvo, s obzirom na to da su bili prisutni na svakom balu. Njima su takođe uručeni prigodni pokloni. Članovi Srpskog centra i Organizacionog odbora bala, kao iznenađenje, uručili su gospodinu Mateoviću zlatnu plaketu za trud i nesebično zalaganje i postignute rezultate, da se Svetosavski bal održi punih dvadeset godina i postane tako jedna vrhunska manifestacija, kao što je danas.

Čast da svečano otvori 20. jubilarni Svetosavski bal u Beču je dobio srpski proslavljeni glumac i režiser Dragan Bjelogrlić. Trenutak kada su Anica Dobra i Dragan Bjelogrlić zaplesali i tako otvorili bal, oduševio je sve prisutne. U kulturno-umetničkom delu programa goste su zabavljali naši vrhunski umetnici i prijatelji iz matice: operska pevačica Jadranka Jovanović, kao i Jelena Tomašević, Snežana Savić, Biljana Peković, Ranko Jović i Dušan Svilar. Na ovogodišnjem Vojkan Borisavljević sa gudačkim orkestrom „Beogradskih solista“  je pratio i pevače soliste tokom balske večeri i noći i doprineo da ovaj događaj bude na zaista visokom umetničkom nivou.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …