Traže raspravu o ćirilici i referendumu

Izvor: Tanjug

Većina opozicionih, ali i vladajući poslanički klubovi zatražili su što skorije otvaranje rasprave o dvojezičnim natpisima u Vukovaru i referendumskoj inicijativi o ćirilici za koju je Štab za odbranu Vukovara Saboru još u decembru prošle godine predao 650 000 potpisa.

dvojezicna tabla1Poslanici su upozorili da odlaganje rasprave može da poveća tenzije u Vukovaru, a predloženo je i da se referendumsko pitanje, o ograničenju upotrebe ćirilice na sredine gde Srbi čine većinu, pošalje Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti.

Iz opozicije postavljaju pitanje „da li je trenutak da se u Vukovaru postavljaju dvojezični natpisi i da li je odnos srpske manjine i hrvatskog naroda došao na taj nivo da se to može sprovesti“.

S druge strane, Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke uveren je da nema nikakve sumnje da je referendumsko pitanje u neskladu s Ustavom i da Sabor treba da odbije raspisivanje referenduma, a Ustavni sud prozvao je zbog ćutanja po tom pitanju.

„Ustavni sud se svojim neoglašavanjem ponaša kao još jedna politička institucija“, ocenio je Pupovac i dodao da referendumska inicijativa „toliko godina nakon rata dolazi u uniformama, s govorom mržnje i porukama netolerancije“. O potrebi o predloženim raspravama nije se izjasnio Klub vladajuće Socijaldemokratske partije.

Predsednik Sabora Josip Leko naglasio je da je obe inicijative uputio u saborsku proceduru, u skladu sa svojim poslovničkim ovlašćenjima ali da se o njima još nije izjašnjavalo nijedno radno telo. Iako rasprava nije rezultirala formalnim zaključcima, Leko je protumačio da je „zaključak nametnut sam od sebe, jer su se svi predstavnici složili da Sabor mora da odlučuje“, piše agencija Hina. Predstavnici Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara u decembru su skupili i Saboru predali 650 000 potpisa za sprovođenje „referenduma o ćirilici“, kojim traže ograničavanje prava manjina na upotrebu maternjeg jezika i pisma.

Ta desničarska organizacija postala je aktivna kada je počelo postavljanje dvojezičnih, ćirilično-latiničnih tabli u Vukovaru, na zgradama državnih institucija. Organizovali su proteste tokom kojih su te table skidane i lomljene, a uništavanje tabli potom su nastavili pojedinci koji podržavaju stavove Štaba. Hrvatske vlasti najavile su promene Ustava koje treba da spreče referendumska izjašnjavanja o pitanjima kojima se umanjuju prava pripadnika manjina, ali do njih još nije došlo.

Check Also

Gujon o Oluji: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da …