Treća konferencija Srba podunavskih zemalja u Bratislavi

Izvor: RTS

U Bratislavu je 9. septembra stiglo 22 predstavnika srpskih društava iz devet evropskih zemalja. Organizator je bio Savez srpskih društava Slovačke i Srpski kulturno – informativni centar iz ovog grada na Dunavu, koji su treći put organizovali Konferenciju Srba podunavskih zemalja.

bratislava

Mala srpska kolonija u prijateljskoj Slovačkoj veoma je zainteresovana za rešavanje pitanja srpske nacionalne manjine u drugim evropskim državama. Ne treba zanemariti činjenicu da su Srbi iz Slovačke na čelu sa Stanetom Ribičem, predsednikom Saveza srpskih društava iz Slovačke, uspeli da se izbore za status nacionalne manjine u svojoj novoj domovini.

Članovi Saveza srpskih društava Slovačke na čelu sa predsednikom Stanetom Ribičem želeli su da srpskim savezima iz ostalih država prenesu svoja iskustva o borbi za dobijanje statusa nacionalne manjine.

Delegati su na Konferenciji posvetili pažnju sledećim temama:

1. Aktualni problemi Srba u zemljama u kojima žive

2. Gubljenje nacionalnog identiteta Srba u rasejanju kao posledica asimilacije i integracije

3. Saradnja sa maticom (kritički osvrt sa predlozima rešenja za bolju saradnju)

4. Međusobna saradnja udruženja Srba u rasejanju

Savez srpskih društava Slovačke je u okviru Konferencije Srba organizovao i Dane srpske kulture u Bratislavi.

Konferenciju je otvorio Šani Dermaku, ambasador Republike Srbije u Slovačkoj, koji je preuzeo pokroviteljstvo nad svim manifestacijama. Prisutni su burnim aplauzom pozdravili slovačkog akademika Jana Jankovića, koji godinama prati aktivnosti Saveza srpskih društava iz Slovačke.

Prisutna je bila i Vera Ostojić, srpski konzul i bivši ambasador Slovačke u Srbiji Jan Varoš. Na kraju Konferencije, posle svih aktivnosti ambasador Srbije u Bratislavi Šani Dermaku, priredio je u prostorima ambasade svečani prijem za učesnike konferencije.

U radu konferencije učestvovali su i predstavnici Međunarodnog filmskog festivala Bdenje duše iz Sremske Kamenice: Miroslav Bata Petrović, Srđan Ilić i Tibor Vajda, koji su u četvrtak 10. septembra predstavili delegatima konferencije, Srbima iz Saveza srpskih društava i velikom broju Slovaka više filmova u okviru IV Festivala srpskog dokumentarnog filma. Najviše aplauza prisutnih doživela je premijerna projekcija filma Zaboravljeni u kome je prikazana nedavna prošlost srbskog naroda. Film govori o 6.000 srpskih vojnika, koji su pokopani na vojnom groblju u Velikom Mederu.

Učesnicima Konferencije ostaće u nezaboravnom sećanju putovanje brodom po lepom plavom Dunavu od Bratislave do Devina, kada se govorilo o načinima za što čvršće povezivanje Srba iz ovog dela Evrope.

Tom prilikom delegati su potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu između srpskih organizacija.

Treba zabeležiti i aktivnosti Srba u Slovačkoj na književnom području, koji su prošle i ove godine izdali pet knjiga srpskih autora: Kosovo Dušana Prorokovića, Srbi u Slovačkoj Ljubivoja Cerovića, Logor i groblje u Nađmeđeru Lasla Varge, Narodi na tlu Vojvodine Ljubivoja Cerovića i Srbi u istočnoj Evropi Marka Lopušine.

Promociju ovih knjiga održali su 12. septembra u Domu kulture u prisustvu autora, izdavača i prevodioca.

Članovi Saveza srpskih društava Slovačke organizovali su i izložbe fotografija Milivoja Miše Jocića Život, Milana Timotijevića, Hilandar – Svetionik Svetosavlja i izložbu komornih skulptura srpskog vajara Stojadina Cvetkovića.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …