Trećа smotrа dečjeg folklora u Italiji

Izvor: RTS

Svaki roditelj čini sve da svoje dete vidi nasmejano i srećno, a takvi su bili mališani na Trećoj smotri dečijeg folklora u Italiji, u organizaciji Saveza Srba u Italiji, čiji je domaćin ove godine bila SKSO „Kruna“. Do poslednjeg mesta ispunjen teatar Auditorium Comunale Marano plenio je emocijama.

Smotru su otvorili mališani dopunske srpske škole Sveti Sava na punktu Skio na čelu sa učiteljicom Ivanom Marjanović pesmom Deca su ukras sveta, javlja za Program za dijasporu RTS-a Lidija Mladenović, članica udruženja Kruna i autor programa Treće dečje smotre folklora.

Svaki od KUD-ova, na svoj način i u svojoj interpretaciji, držao je pažnju oduševljene publike. U različitim koreografijama predstavili su se SSKUD Homolje iz Kreaca, KUS Duga iz Montekia, KUD Sloga Vićenca Basano del Grapa, KUD Pontes-Mostovi iz Trsta, KUD Jelek iz Arzinjana, udruženje Sloga srpske dijaspore iz Udina, a mališani Krune zatvorili su smotru premijernim izvođenjem igara iz Vladičinog Hana, u koreografiji autora Dragana Pavlovića Veseli žbun.

Iako daleko od rodnog kraja pravoslavna vera je duboko u srcu, a to je pokazala najmlađi pojac srpske pravoslavne crkve Sveti Luka u Vićenci mala Julija Lazić u maestralnom izvođenju pesme Sveta Anastasija, dok se Sara Milosavljević predstavila recitacijom pesme Otadzbina Vojislava Ilića. Pesmu Gusta mi maglaizveo je fantastični Marko Trivunčević.

Gosti manifestacije bili su plesači škole Stagedoor ASD Skio, a podršku svojim prisustvom i ovoga puta dao je protorejer Dalibor Đukić. Nije izostao ni počasni konzul Leandro Kjareli iz Firence, kao ni gradonačelnik Skia, Valter Orsi.

Predsednik Saveza Srba u Italiji Dušan Aleksić, prisutnima je poželeo da srpska škola Sveti Sava u narednim godinama broji sve više đaka, dok je predsednik SKSO Kruna Boban Petrović darovao malim poklonom sve učesnike programa u znak sećanja na ovaj dan. Velikom porukom mira, u znak obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata svi mališani poslali su celom svetu sa ovog malog mesta. Druženje se nakon umetničkog programa, uz muziku nastavilo u mestu Zane.

 

 

Check Also

Dopunske škole srpskog jezika u Španiji

Projekat „Kreativne radionice na srpskom jeziku za decu u Španiji“ ima za cilj da polaznici …