„Tri prsta“ pomažu otadžbini

Izvor: Večernje novosti

Grupa mladih Srba iz Čikaga osnovala je Fondaciju i društvenu mrežu na internetu “Tri prsta” (Three Fingers Foundation), pomoću koje na jednostavan način svi zainteresovani mogu da upute pomoć socijalno ugroženima u otadžbini. Preko sajta fondacije, naime, moguće je u trenu, kod kuće, bilo gde u svetu, potpuno bezbedno, bez odlaska u banku i davanja skupe provizije, putem platne kartice da se novac pošalje nekome u Srbiji.

triprsta

Fondacija je zvanično registrovana u Sjedinjenim Američkim Državama. Moćni “Majkrosoft”, na čijim je serverima postavljen sajt, prepoznao je značaj i namenu fondacije, te je sve usluge za “Tri prsta” pružio – besplatno.

– Na internet-stranicama dnevnih listova iz Srbije, naročito “Večernjih novosti”, Srbi koji žive u Americi čitali su potresne sudbine ljudi, porodica, u otadžbini, koji veoma teško žive i potrebna im je pomoć – kaže Lajkovčanin poreklom, Miloš Pavlović, izvršni direktor Fondacije “Tri prsta”.

– Da bi nekome uplatili novac, potrebno je da znaju broj računa, odu u banku, popune formular, čekaju u redu i daju proviziju od čak 50 dolara takse za prenos sredstava, a usput izgube najmanje sat vremena. Da bi se to sve izbeglo, osmislili smo internet-portal preko koga se novac jednostavno, bez naknade, uplaćuje onome kome je preko potreban.

[blockquote_right] Ozbiljno i odgovorno

– Ljudima u Americi nije problem da se, na primer, odreknu doručka u “Mekdonaldsu” ili kafe u ekspres-restoranu i da taj novac uplate nekome u Srbiji kome je zaista neophodna pomoć – kaže Pavlović, inače konsultant u “Vels Fargo banci” u Čikagu, gde sa roditeljima i bratom živi deceniju i po. – U Fondaciji je angažovano nas desetak mladih u Americi, poreklom iz Srbije. U Srbiji imamo predstavnike “Tri prsta”, mlade ljude, fakultetski obrazovane, koji su iznad svega odgovorni, humani i pošteni. Fondacija je veoma ozbiljna, prošla je zvaničnu registraciju u Americi, koja nije nimalo laka, jer podrazumeva obimne provere. A apsolutna javnost rada garant je da će novac stići onima kojima je najpotrebniji. [/blockquote_right]

Uz to, ističe Pavlović, sajt “Tri prsta” automatski je povezan sa “Fejsbukom” i drugim društvenim mrežama, tako da svaka aktivnost članova bude istog momenta objavljena i na njima. Na taj način, apsolutno se, kaže, onemogućava bilo kakva eventualna zloupotreba.

– Zamišljeno je da na sajtu fondacije svako ko se u nju učlani može da formira grupu namenjenu osobi kojoj je u Srbiji potrebna pomoć, objasni problem, socijalni status, životnu priču – kaže Pavlović.

– Grupa se automatski postavlja i na “Fejsbuk” i druge društvene mreže, tako da se verovatnoća da to neko pročita i pomogne mnogostruko uvećavava.

Prilikom uplate, novac bi stizao na račun “Tri prsta”, a potom odmah upućen ogranku fondacije u Srbiji. Aktivisti “Tri prsta” u otadžbini pomoć bi dodelili onome kome je upućena. Pavlović objašnjava da će na svakoj grupi koja se formira na sajtu, odnosno “Fejsbuku” i drugim mrežama, moći da se ostavi komentar, kritika, primedba, upozorenje i obaveštenje o eventualnoj zloupotrebi sredstava. Ako se zloupotreba dokaže, ta grupa se gasi, a novac se odmah vraća onome ko je uplatio.

– Smatramo, međutim, da je sajt, pored potpune zaštite ličnih podataka, odlično osiguran od takvih zloupotreba i da je mogućnost da se to desi svedena na apsolutni minimum – kaže Pavlović. – Da bi neko postao član fondacije mora da ostavi sve podatke i broj mobilnog telefona na koji će mu biti poslata šifra za pristup sajtu. Uz to, neophodno je da potencijalni član ima određen broj prijatelja na svom fejsbuk-profilu.

Za kratko vreme, sajt “Tri prsta” do sada je videlo više od 2.000 posetilaca širom sveta. Prve uplate, zasada, stigle su iz Amerike, Kanade i Poljske, za Lazara Rišara iz Sombora, koji živi u izuzetno teškim uslovima, i Sanju Pešić, iz Trstenika, za odlazak na operaciju na Kubu.

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …