Tribina o prebivalištu u Hrvatskoj

U prostorijama Uprave za dijasporu i Srbe u regionu održan je okrugli sto – tribina povodom regulisanja prebivališta u Republici Hrvatskoj. Učestvovali su Miroslav Maretić, načelnik službe za Upravne poslove MUP-a Republike Hrvatske, Pavica Pirija, ministar savetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Tatjana Vukobratović Spasojević, šef Pravnog odseka Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske, Miodrag Linta, narodni poslanik, zamenik predsednika skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, dr Slavka Drašković, ispred Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Moderator skupa na kojem se okupilo više od 30 predstavnika izbeglih Srba iz Hrvatske, bio je Đorđe Aleksić iz Uprave za dijasporu i Srbe u regionu.

okrugli sto prebivaliste

Prema hrvatskom Zakonu o prebivalištu svako je dužan da do 29.12.2014. godine ili odjavi prebivalište ili prijavi privremeni odlazak izvan Republike Hrvatske na 5 godina. Prijava privremenog odlaska iz R Hrvatske daje mogućnost da se zadrži lična karta (osobna iskaznica) R Hrvatske. Uslov da se po osnovu privremenog odlaska zadrži lična karta R Hrvatske jeste jedna od sledećih situacija:

1. U postupku obnove i povratka 

2. U postupku stambenog zbrinjavanja

3. U slučaju privremenog boravka u inostranstvu:  zbog posla, zbog školovanja, zbog dugotrajnog lečenja ili zbog nezaposlenosti ili nesposobnosti za samostalan život (izdržavana lica).

Miodrag Linta je istakao da je primena ovog zakonskog akta od strane diplomatsko – konzularnih predstavništava i policije Republike Hrvatske selektivna.

Dr Slavka Drašković je istakla da je ostalo još mesec dana do isteka roka da se reguliše prebivalište u Republici Hrvatskoj i da je važno da se u ovom trenutku još jednom informišu Srbi iz Hrvatske o mogućnosti i pravu da zadrže prebivalište narednih pet godina. Dodajući da je veoma dobro što ovoga puta imamo prisutne i predstavnike države Hrvatske, Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvastke i diplomatskog predstavništva Hrvatske, ona je pozdravila sve prisutne i podvukla da je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, odnosno ranija Kancelarija, bila domaćin i nekoliko prethodnih skupova sa ovom temom, kao i da Srbi iz Hrvatske uvek mogu  računati na pomoć i saradnju kada su teme koje su im važne u pitanju. Drašković je rekla i da je posle prethodnog skupa u julu mesecu sa istom temom, bilo nastavka koordinirane aktivnosti obaveštavanja i rešavanja pojedinačnih slučajeva pre svega preko Srpskog narodnog vjeća i da je važno da se zaključci sa ovog skupa i prethodno održanog skupa sa istim ciljem u Novom Sadu uvaže i koriste od strane hrvatskih organa koji rade na regulisanju prebivališta.

Zaključci sa ovog skupa biće navedeni u izveštaju Srpskog narodnog vijeća i prosleđeni hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i Ministarstvu spoljnih poslova radi usklađivanja postupaka prilikom primanja dokumenata u diplomatsko – konzularnim predstavništvima i policiji Republike Hrvatske.

Informacija o prijavi privremenog odlaska

Check Also

Otkriven spomenik posvećen svim generacijama Srba u Kanadi

Srpska zajednica dobila je spomenik koji je posvećen svim generacijama Srba koji su sačuvali naše …