„Tužno je da deca ne znaju jezik predaka“

Ne postoji bolji način za održavanje kontakta sa svojim korenima i tradicijom, nego učiti i obrazovati se u školi na svom jeziku, kroz učenje svoje istorije. Toga je svakako bio svestan i veliki humanitarac i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji je tokom dvodnevne posete Srbima u Austriji otvorio čak osam dopunskih škola na srpskom jeziku.

U razgovoru za “Blic” Arno Gujon je objasnio kako je na samu ideju došao, te šta će ove škole predstavljati našim najmlađima u dijaspori.

Tokom pomenutog projekta koji je Uprava putem sufinansiranja podržala, a imajući u vidu saznanja o povećanju broja zainteresovane dece i njihovih roditelja da pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku u Austriji, osnovano je 8 novih odeljenja “Prosvjetine škole srpskog jezika”, odnosno, Beč je dobio dve nove škole, dok je za St. Polen, Linc, Štajer, Gmunden i Ens predviđena po jedna.

DOPUNSKE ŠKOLE

Kako Gujon na početku ističe, on je, iz mnogih razgovora koje je imao sa našom dijasporom shvatio sa se jedna tema stalno “vraćala na sto” a ona je upravo bila učenje i prenošenje srpskog jezika svojoj deci daleko od rodne zemlje, u tuđini.

– Često mislimo da je dovoljno da roditelji budu Srbi da bi deca znala srpski, ali, nažalost, nije tako. Kad živite u inostranstvu vaša deca su u stalnom kontaktu sa tuđim jezikom, u vrtiću i u školi, a zatim tokom vanškolskih aktivnosti, u igri sa drugarima. Srpski se priča kod kuće, ali to nije dovoljno, i svakako ne obuhvata celo književno bogatstvo našeg predivnog i milozvučnog srpskog jezika. Upravo zato mi je, kada sam u novembru prošle godine došao na čelo Uprave, rešavanje tog problema bilo prioritet – objašnjava Gujon.

Prema njegovim rečima, dopunske škole srpskog jezika su otvorene tamo gde ih nije bilo, pa su od oktobra otvorena 23 nova odeljenja, upisano je 800 dece, i ona će, ističe naš sagovornik, imati priliku da uče na svom maternjem jeziku, te da Austrija nije jedina zemlja gde ovakve škole postoje, već ih ma i u Rusiji, Holandiji, Španiji, Malti…

– U dogovoru sa gospodinom Srđanom Mijalkovićem, SKPD “Prosvjeta” je konkurisala sa projektom otvaranja novih odeljenja dopunskih škola u Beču, Lincu, Salcburgu i Sankt Peltenu, te je odlukom o sufinansiranju projekata namenjeno 4.250.000 dinara. Naravno, za sve ove aktivnosti nije izostala ni podrška Eparhije austrijsko-švajcarske na čelu sa Episkopom Andrejem – navodi naš sagovornik.

DUPLIRAN BROJ ĐAKA

Naša deca će putem ove pružene prilike, priča Gujon, pored toga što će naučiti da pišu na ćirilici, naučiti geografiju i kulturu srpskog jezika, ali i još jednu, ističe Gujon, jako bitnu stvar, koju inače nikako ne bi mogli.

– Ovako će moći da se zbliže sa zemljom svojih predaka, ali i sa svojim porodicama. Nema ništa tužnije nego kad dete od 10 godina ne može da razgovara sa svojom bakom zato što ne zna dovoljno srpski. Ono što je takođe izuzetno bitno je da kad deca savladaju maternji jezik, lakše mogu da nauče neki drugi. Savladavanjem jezika jednog naroda prepoznajemo i njenu kulturu. Baš zbog toga su naši ljudi u dijaspori most koji nas povezuje sa inostranstvom, ali pod uslovom da pored tuđeg jezika, savršeno vladaju i maternjim – kaže naš sagovornik i dodaje da ga je obradovalo što se broj upisanih đaka duplirao, pa ih je tako ranije bilo 200, a danas broje i preko 400 dece koja imaju veliku želju da, ističe on, usavrše srpski jezik.

NASTAVA VIKENDOM

Dok je cilj da naša deca što više nauče o svojoj tradici i jeziku u tuđini svima jasan, Gujon je ovom prilikom objasnio i kako je sam nastavni program koncipiran, te na kojim predmetima je stavljen fokus.

– Kada je sama nastava u pitanju, predvideli smo tri predmeta svake subote ili nedelje, a oni su sledeći: Srpski jezik i književnost, Srbija – moja otadžbina (sa istorijom i geografijom, istorijskim znamenitostima, multinacionalnim i multikulturalnim osobenostima Srbije), kao i predmet Mostovi tradicije i kulture (predmet koji bi obuhvatao sve ono što nas povezuje sa tradicijom i kulturom Srbije kao što su veronauka, muzika i folklor, instrumenti, stari zanati, umetnost, znamenite ličnosti Srbije kako u prošlosti, tako i u sadašnjosti – naglašava direktor Uprave za saradnju sa dijasporom.

„NASTAVIĆEMO OVAJ PROJEKAT I U DRUGIM ZEMLJAMA“

Gujon zaključuje da će i u buduće on i njegov tim imati u planu da nastave sa ovim projektom kako bi pomogli našim ljudima koji žive u državama gde trenutno ne postoji nikakva mogućnost za učenje srpskog jezika. Kako govori, Malta i Španija su prve zemlje gde su Srbi dobili tako nešto, kao i da će sve do sada otvorene škole, negovati i usavršavati kako bi zaživele, i kako bi se što više naših sunarodnika zainteresovalo i upisalo svoju decu u iste.

Tekst i foto: „Blic“ – dodatak „Blic panorama“

 

Check Also

U Novom Sadu otvorena Kancelarija za pravnu pomoć Srbima iz Federacije BiH

U Novom Sadu danas je otvorena Кancelarija za pravnu pomoć Srbima koji imaju imovinu u …