U Beču o Nemanjićima

U organizaciji SPKD „Prosvjeta“ u Beču, 12. maja 2018. godine, održan je multimedijalni program „Dolina kraljeva – epoha Nemanjića“ u okviru „Susreta i razgovora“, u prostorijama crkve Svetog Save u trećem okrugu.

Tema razgovora bila je epoha Nemanjića. U programu su učestvovali: prof. Srđan Mijalković, Tanja Janković, filolog, Janja Todorović, književnica, Dušan Todorović, dizajner i prof. Svetlana Matić.

Multimedijalni video projekat i prikazani kratki film, čiji je autor Dušan Todorović, bavi se ulogom najslavnije srpske dinastije i njenim značajem za državotvornu istoriju, kulturu, duhovnost i umetnost Srba. Izvanredan program upotpunilo je vizuelno i zvučno oživljavanje jednog od najbitnijih istorijskih razdoblja vladarske loze koja je stolovala srpskim zemljama više od dva veka i dala jedanaest vladara koji su od raških velikih župana, postali kraljevi i carevi, ali i svetorodni Nemanjići.

Janja Todorović, autorka knjige „Anđeo pokajanja“ je u svom obraćanju posebno naglasila da nijedna država na svetu, osim Srbije, nije dala 12 vladara iz iste loze, koji su se pred smrt zamonašili, a potom su nakon smrti kanonizovani za svetitelje. „Nemanjići su zaveštali srpskom narodu identitet, državotvornost, crkvenost i zadužbinarstvo. Jedini su gradili zadužbine i van granica svoje zemlje: u Dalmaciji, na Svetoj Gori, Palestini… Srbi su narod koji voli svoje Nemanjiće, a Sveti Sava je duhovna svetlost Srba. On ima univerzalnu dimenziju. Pet naših manastira, koje su sagradili Nemanjići, su svetska kulturna blaga, pod zaštitom UNESKO-a.“, zaključila je književnica Todorović.

Tatjana Janković, filolog iz Beograda, koja je u okviru ove posete održala i čas kaligrafije polaznicima „Prosvjetine škole srpskog jezka“ je u svom obraćanju istakla: „Sveti Sava je bio vizionar i znao je koja je važnost knjige, pa se u njegovo vreme pisalo na pergamentu u manastirskoj prepisivačnici. U Hilandarskoj riznici ima preko 11 000 strana pisane rukom. Naš zadatak je da osvetlimo značaj zapisa u srednjem veku, a na nama je da snosimo ličnu odgovornost za ono šta pišemo i kako govorimo. Naš srpski narod ima sjajnu prošlost, zakone i crkvenu istoriju“.

Kao malo iznenađenje, prof. Mijalković, predsednik Društva je istakao da će se dr Vjeri Rašković, doajenu srpske kulturne scene u Beču i jednoj od utemeljivača „Prosvjete“ uručiti Povelja „Prosvjete“ 16. juna, za doprinos u radu Društva na očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Dr Vjera Rašković, se u svom obraćanju prisutnima, posebno zahvalila Dr Zorici Mijalković, Srđanu Mijalkoviću i „Prosvjeti“. Nakon oficijelnog dela programa nastavljeni su razgovori uz potpisivanje knjiga.

Tanja Janković je sutradan u nedelju održala radionicu kaligrafije za decu, polaznike „Prosvjetine škole srpskog jezika“, koja je izazvala veliko interesovanje i oduševljenje prisutnih mališana, ali i brojnih odraslih prijatelja našeg jezika i ćirilice.

(Izvor: Prosvjeta Austrija)

Check Also

Srbi iz Pljevalja: Ovo je veliki dan za nas

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon zajedno s vladikom …